Barroso și Reding participă la dezbateri cu cetățenii din Varșovia

j.m. barrosoDupă 22 dialoguri cu cetățenii din 14 state membre, cetățenii din Polonia vor avea ocazia să își exprime opiniile cu privire la viitorul Europei. La 11 iulie 2013, domnul José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, doamna Viviane Reding, vicepreședintele Comisiei, împreună cu doamna Róża Thun, membru al Parlamentului European, vor susține o dezbatere la care vor participa peste 300 de cetățeni, la Centrul Științific Copernicus din Varșovia.

„Cetățenii noștri sunt conștienți de faptul că multe dintre problemele, riscurile și amenințările la adresa bunăstării lor sunt transfrontaliere, motiv pentru care și soluțiile trebuie să fie transfrontaliere. Integrarea europeană poate sprijini politicile naționale și poate consolida libertățile cetățenilor europeni. Numai Europa poate oferi o garanție că greșelile din trecut nu se vor repeta și că se vor identifica soluții mai bune pentru provocările viitoare”, a declarat președintele Comisiei Europene, domnul José Manuel Barroso. „Riscul real de fragmentare provine din faptul că nu sunt ascultate preocupările cetățenilor. Aș vrea să văd că există o dezbatere reală privind modul în care Uniunea Europeană ar trebui să evolueze în anii următori, atât în domeniul economic, cât și în cel politic. O dezbatere în care este implicat fiecare cetățean. Acesta este motivul pentru care ne vom afla în Varșovia, mâine, și în fiecare stat membru al UE, anul acesta și anul viitor.”

„În contextul în care s-a accelerat dezbaterea privind viitorul Europei și consecințele crizei economice, avem nevoie de o viziune clară cu privire la drumul pe care îl vom urma în următorii ani. Opinia cetățenilor este mai importantă ca niciodată și aștept cu nerăbdare vizita la Varșovia, pentru a cunoaște părerile cetățenilor polonezi”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Polonia face parte din nucleul Uniunii Europene și influența acesteia este esențială în cadrul procesului de ieșire din criză și de dotare a Europei cu instrumente adecvate pentru a se garanta că greșelile trecutului nu se vor repeta. Cred că Polonia va continua să joace un rol activ și important în făurirea unei Europe mai puternice”.

Președintele Comisiei Europene, domnul José Manuel Barroso, va deschide dezbaterea din Varșovia, apoi va invita să ia cuvântul pe doamna Reding, vicepreședinte al Comisiei, și doamna Róża Thun, membru al Parlamentului European, care vor discuta cu participanții despre criza economică, drepturile cetățenilor și viitorul Europei. În aceeași zi, dimineața, președintele Baroso va participa la prima adunare generală a inițiativei „O nouă narațiune privind Europa”, care va reuni intelectuali, reprezentanți ai organizațiilor culturale și artiști, la deschiderea căreia va participa, de asemenea, premierul Poloniei, domnul Donald Tusk.

La discuțiile cu cetățenii din Varșovia va participa un public foarte divers, din care fac parte antreprenori, reprezentanți ai organizațiilor culturale, ai organizațiilor neguvernamentale, precum și ai asociațiilor studențești. De asemenea, centrele de informare Europe Direct, care funcționează în 31 de orașe din Polonia, vor asigura că toți cetățenii interesați vor participa la dezbaterile din capitala Poloniei. Acest eveniment, care va dura două ore, va fi moderat de domnul Michał ADAMCZYK, de la televiziunea publică națională TVP.

Dezbaterea va avea loc între orele 14:30 și 16:30 (CET), la Centrul științific Copernicus din Varșovia. Aceasta va fi transmisă în direct pe internet. Cetățenii din întreaga Europă pot participa, de asemenea, prin Twitter, utilizând hashtagul #EUDeb8.

Varșovia a găzduit deja, la 11 mai 2013, un dialog cu cetățenii la care a participat domnul Janusz Lewandowski, comisarul european pentru programare financiară și buget. Aproape 200 de persoane au participat la acest dialog, care a fost urmărit în direct, pe internet, de peste 3 000 de persoane.

 

Sursa: Comisia Europeana

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.