Băsescu a refuzat recomandarea MAE de expulzare a ambasadorului sirian

Președintele Traian Băsescu a refuzat recomandarea MAE de expulzare a ambasadorului sirian din România și de rechemare pentru consultări a ambasadorului român la Damasc, a declarat, joi, ministrul de externe, Andrei Marga, la conferința de prezentare a priorităților mandatului său, potrivit Realitatea.net.

“Noi am propus toate alternativele și am evocat care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre alternativele de soluționare. De altfel, consilierul prezidențial domnul Diaconescu a și menționat faptul că în material au fost evocate diferite alternative, practic toate alternativele la îndemână”, a afirmat el.

Întrebat dacă MAE a primit scrisoare cu răspunsul Președinției privind recomandarea de expulzare, Andrei Marga a confirmat primirea și a declarat că propunerea nu a fost acceptată. ”Președinția a menționat faptul că nu acceptă propunerea noastră, dar, încă o dată, a menționat faptul că noi am pus în față toate alternativele de soluționare”, a spus Andrei Marga.

”Noi am spus clar că în orice variantă, trebuie păstrate serviciile consulare de la fața locului și o parte a ambasadei trebuie să funcționeze. E și normal să funcționeze dat fiind faptul că sunt acolo, după evaluările în circulație, 14.000 de cetățeni români. Se operează cu o cetățenie un pic extinsă, e foarte greu să faci acolo inventarul. De unde știm cifra? Cifra se știe pe baza unei comunicări de la Ministerul de Interne al Siriei, la care noi am adăugat multiplicarea firească, având în vedere copiii care sunt evident fiii mamelor și taților lor”, a explicat ministrul de externe.

”Am argumentat în felul următor: după ce SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Spania, Australia și alte țări au luat măsura de declarare persona non grata pentru ambasador și pentru alți diplomați din ambasadele respective ale Siriei, România, ca o solidarizare cu statele cu care împărtășim aceleași valori, procedează bine declarând persona non grata pembasadorul Siriei și rechemându-l pentru consultări pe ambasadorul român în Siria”, a subliniat Marga.

Sursa: Realitatea.net
Foto:  presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *