Băsescu: Am cerut SRI să privescă atent la fapte de corupţie cu fonduri europene

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că o prioritate pe care SRI trebuie să şi-o fixeze pentru 2012 este urmărirea fondurilor europene, şeful statului indicând două zone problematice, respectiv cea a consultanţilor şi cea a semnării contractului după desemnarea câştigătorului.

“Am avut o discuţie cu colegiul de conducere al Serviciului, am stabilit câteva zone în care trebuie să se dea atenţie şi vreau să cred că se face o prioritate din acest lucru”, a spus preşedintele.

“Ca să nu fie vreo taină: până acum ne-am obişnuit să ne uităm la modul de desfăşurare a licitaţiilor. Bună treabă, dar senzaţia pe care eu o am, şi am împărtăşit-o şi premierului, este că, spre exemplu, la contractele mari fraudele nu se fac la desemnarea câştigătorului. Comisiile sunt foarte mari, sunt greu de creat influenţe pentru toţi cei 20,30, 50 de membri ai comisiei. Consultanţa de la Bruxelles e şi ea prezentă. Deci, de regulă, licitaţiile mari sunt foarte greu de falsificat”, a spus preşedintele.

O altă zonă în care am cerut SRI să privească cu atenţie la acte de corupţie este zona de consultanţă, unde domnii consultanţi îşi fac aranjamentele cu constructorul şi se trece cu vederea peste lucruri de calitate îndoielnică. Iar consultanţa este plătită din bani europeni. Sau, dacă lucrarea este de bună calitate, nu se vizează factura până când domnul consultant nu este bucurat de constructor cu un procent din valoarea facturii, ceea ce duce la întârzieri uriaşe în decontarea facturii”, a mai spus preşedintele.

Mai multe declaratii AICI.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto: tzantzarasta.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *