Băsescu către Ponta şi Antonescu: “Hai că sunteţi şi voi corupţi”

Atmosferă tensionată la Cotroceni în timpul consultărilor dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii USL. Fără ziarişti în preajmă, şeful statului i-a întâmpinat rece pe Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin şi nici măcar nu a dat mâna cu ei. “Aşteptam să vă comportaţi ca un preşedinte responsabil”, i-a spus Crin Antonescu, potrivit Gandul.info.

Preşedintele PNL a început tirul acuzaţiilor vorbind despre corupţia din PDL, moment în care, potrivit surselor gândul, şeful statului i-a replicat: “Hai că şi voi sunteţi corupţi”. “Mergeţi la DNA., la Daniel Morar, dacă aveţi informaţii”, i-a întors-o Antonescu. “Patronaţi o armată de hoţi şi corupţi. Ce este eficient în statul lui Băsescu, filajul şi propaganda? Când începe austeritatea şi pentru clienţii puterii?”, a adăugat liberalul.

Dincolo de replicile neplăcute, liderul PSD a precizat că a prezentat şefului statului o serie de propuneri ale USL e care preşedintele nu le-a respins. În primul rând este voraba de înfiinţarea unui comitet anticriză putere-opoziţie care să analizeze implicaţiile acordului de guvernanţă economică. De asemenea, Ponta a spus că a propus un guvern de tehnocraţi, variantă pe care şeful statului nu ar fi respins-o însă a comentat că nu poate el să-l schimbe pe premierul Emil Boc.

I-am spus preşedintelui că nu vom fi de acord cu modificarea Constituţiei şi referendum odată cu alegerile”, a adăugat Ponta, adăugând că Băsescu i-a spus că “domnul Oltean a vorbit de capul lui”. Liderul PSD a declarat că şeful statului a întrebat opoziţia dacă momentul potrivit pentru un referendum ar fi în primăvară. Varianta este privită însă cu scepticism de USL, Ponta exprimându-şi îndoiala că referendumul al putea fi validat în sensul participării la vot a 50% plus 1 dintre alegători.

În final, liderul social-democrat a apreciat că preşedintele ” a fost mai grosolan decât de obicei”. “E un preşedinte nervos, obosit, plictisit”, a spus Ponta.

Consultările de miercuri dintre preşedintele Băsescu şi partidele parlamentare vizează concluziile summit-ului UE din 8-9 decembrie.

Şeful statului declara, vineri, la Bruxelles, că în cursul acestei săptămâni va informa partidele cu privire la concluziile summit-ului UE, precizând că nu o va face prin hârtii, pentru că “oricum nu le citeşte nimeni”.

Traian Băsescu a precizat, duminică, într-o declaraţie de presă susţinută la Cotroceni, că invitaţia către partide pentru consultări privind pactul stabilit la Bruxelles este pentru miercuri, el subliniind că este nevoie de o dezbatere importantă a deciziei, la nivelul întregii societăţi. Preşedintele a menţionat că a chemat partidele pentru miecuri, pentru că luni şi marţi va fi plecat din ţară.

Întrebat dacă va iniţia un proces de consultare cu toate forţele politice, având în vedere că Legea Fundamentală trebuie amendată, potrivit prevederilor acordului interguvernamental de uniune fiscală, până la sfârştiul anului 2012, iar coaliţia guvernamentală nu dispune de majoritatea necesară trecerii unei astfel de modificări, Băsescu a răspuns afirmativ.

“În mod categoric, cu partidele politice. Le-am invitat – n-a plecat scrisoarea – dar invitaţia este pentru miercuri. Mă întorc marţi noapte de de la Strasbourg şi miercuri mă întâlnesc cu partidele politice pe această temă”, a spus Băsescu.

Şeful statului a mai declarat că este nevoie de o dezbatere largă şi că speră că şi Parlamentul se va angrena, pentru că nu el nu poate să genereze acest proces larg de unul singur.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că şi-a asumat informarea Comisiei Europene în legătură cu faptul că România va adera la acordul interguvernamental stabilit la Bruxelles, şeful statului menţionând că dacă Parlamentul vrea altceva, este treaba Legislativului.

Şeful statului a subliniat că una dintre prevederile acordului se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru “buget naţional echilibrat şi în surplus”, ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.

Mai multe informatii privind discutiile avute, accesati Gandul.info.

Sursa foto: traian-basescu.allby.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *