Băsescu, înainte de plecarea la Consiliul European: Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu se va afla joi şi vineri la Bruxelles, pentru a participa la lucrările Consiliului European, dar şi la Summitul Partidului Popular European.

Înainte de plecarea la Bruxelles, Băsescu a declarat că le reaminteşte “celor care cred că viaţa începe odată cu ei” că este unul dintre şefii de stat care au contribuit la agenda UE 2020, în care una dintre componente este digitalizarea.

Aş face o singură remarcă cu privire la nevoia unor cunoscători în alte digitalizării la acest consiliu. Să ştiţi că nu ştiu vreunul din şefii de stat şi de guvern, membri ai consiliului, care să vină din economia digitală. Toţi sunt oameni politici. Consiliul European nu ia decizii tehnice. Deciziile tehnice se iau în Consiliul Uniunii Europene şi nu în Consiliul European. Guvernele sunt cu guvernele, Consiliul European este cu oamenii politici. În al doilea rând, vreau să reamintesc celor care cred că viaţa a început odată cu ei că sunt unul dintre şefii de stat care au contribuit la realizarea Agendei UE 2020, în care unul din pilonii esenţiali este digitalizarea. Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător“, a comentat Traian Băsescu.

Joi, șeful statului va lua parte şi la prima sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European, precum şi la Dineul de lucru separat al şefilor de stat şi de guvern. In cadrul Dineului, accentul va fi pus pe problemele de politica economica si sociala si Uniunea Economica Monetara. Liderii sunt asteptati sa evalueze progresele privind somajul in randul tinerilor, finantarea economiei,  in special a IMM-urilor. In ce priveste UEM, se va discuta despre uniunea bancara, consolidarea si coordonarea politicilor in acest sens, iar Mario Dragi, presedintele BCE se va altura celor prezenti.

Constituirea uniunii bancare presupune armonizarea cadrului de reglementare şi supraveghere bancară, transferul de la nivel naţional la nivel european al principalelor responsabilităţi privind supravegherea, introducerea unor prevederi comune în vederea asigurării suportului legal necesar falimentelor băncilor cu probleme.

Miniştrii din Finanţe europeni s-au reunit la jumătatea lunii octombrie  la Luxembourg în căutarea unui compromis pentru uniunea bancară.

Un acord va permite furnizarea de lichidităţi băncilor aflate în dificultate fără a pune în pericol tot sistemul şi fără contribuţia fondurilor publice. Acordul va implica ţările din zona euro şi alte state comunitare care vor dori să participe.

Șeful statului își dorește ca România să fie parte a viitoarei Uniuni Bancare Europene, desi aceasta constructie este destinata statelor din zona euro. Argumentul principal dat de presedintele Traian Basescu este ca Romania are un sistem bancar in care bancile straine detin 84 la suta si in plus, Bucurestiul mizeaza pe integrarea in zona euro pina in 2015.

”Un alt subiect extrem de delicat care va trebui abordat şi prin prisma statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene, dar au pe piaţa lor bancară bănci care vin din zona euro, cum este cazul României, cu o pondere foarte mare a acestor bănci; cu certitudine, un subiect delicat va fi legat de «testul de stres» pe care băncile din zona euro trebuie să-l treacă în perioada următoare, ca o precondiţie de intrare în funcţiune a Autorităţii de supraveghere bancară.”, a susținut președintele înainte de plecarea la reuniune.

Vineri, Traian Băsescu va lua parte la cea de-a doua sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului Europeanunde se vor avea  in vedere pregatirile pentru summitul ce va avea loc la Vilnius, Lituania, pe 28-29 noiembrie. De asemenea, mebrii Consiliului vor discuta despre problema migratiei, in urma tragicelor evenimente petrecute in Marea Mediterana, urmând ca în jurul orei 13,45, preșdintele Băsescu să susţină o declaraţie de presă.

În cadrul Consiliului European se va discuta și despre agenda digitală şi modul în care pot fi înregistrate progrese către finalizarea pieţei unice digitale până în 2015.

Piaţa IT din România era in anul 2010 la valoarea de 831 de milioane de euro iar ţara noastră este pe locul doi în lume în ceea ce priveşte cea mai rapidă viteză de navigare pe Internet.

Mai mult, România are cei mai mulţi specialişti în IT certificaţi la nivelul Uniunii Europene şi se clasează pe locul 6 în lume la acest capitol.

Transmisia LIVE a  evenimentelor publice – AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.