Băsescu: România se raliază declaraţiei celor 11 state membre G20 privind Siria. Un conflict militar trebuie evitat

traian basescuTraian Băsescu a sustinut declaraţii de presă la Palatul Cotroceni.

Băsescu a anunţat,că România s-a raliat declaraţiei semnate de 11 state din G20 privind Siria, declarație ce face apel la un răspuns internaţional ferm împotriva folosirii armelor chimice.

Cele mai importante comentarii ale preşedintelui:

-Cu ocazia desfăşurării summitului G20, 11 state au adoptat o declaraţie comună privind Siria. In urma consultarii cu alte institutii ale statului, Romania a decis sa se ralieze acestei declaratii ale celor 11 state. Cele 11 state ale declaraţiei sunt: Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Republica Coreea, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA.

-Declaratia consta in faptul ca norma internationala impotriva utilizarii armelor chimice este in vigoare de lunga durata si este de lunga durata.

– Declaraţia condamnă atacul cu armele chimice  şi ţine responsabil guvernul sirian

– Semnatarii fac apel la un răspuns internaţional ferm ca astfel de drame să nu se mai repete.

– Declaraţia cere experţilor ONU să prezinte cât mai curând cu putinţă rezultatul anchetei pe care au desfăşurat-o cu privire la atacul din 21 august.

-Susţin o rezoluţie a Consiliului de Securitate a ONU.

– România susţine ca problemele de acest gen să fie rezolvate în Consiliul de Securitate.

– Declaraţia recunoaşte că în conflictul din Siria nu există o soluţie militară.

– Aş vrea să mai dau un element, declaraţia lasă deschise amblele opţiuni. Chiar dacă în cea mai parte a declaraţiei se vorbeşte despre ONU, Geneva şi soluţii politice şi se recunoaşte că soluţia militară nu este viabilă pentru Siria, nu se exclude complet varianta unui atac fără trupe la sol.

– Statele UE şi NATO trebuie să ajungem la nivelul de înţelepciune în care să nu încercăm să aplicăm şabloanelel noastre democratice unor naţiuni care au alte valori. Impunerea brutală de gen Irak sau Egipt ne arată că adaptarea rapidă de tip european sau american este dificilă.

– Soluţia militară implică riscuri majore, în primul rând de reacţie al Damascului, în al doilea rând de extindere a riscului la nivel regional. Conflictul militar trebuie evitat. Chiar dacă se va utiliza soluţia militară, se va utiliza împotriva infrastructurilor militare sau a resurselor aviaţiei siriene, urmând să se evite resursele chimice, pentru că asta ar duce la un dezastru în zonă.

– O decizie militară nu trebuie adoptată înainte de prezentarea raportului ONU

 

 

 

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.