Băsescu despre reducerea finantarilor de catre bancile austriece: Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla si ca nu vom plati lacomia sistemelor bancare

Preşedintele Traian Băsescu a criticat în termeni foarte duri sugestia băncii centrale austriece prin care băncile din această ţară ar trebui să-şi reducă liniile de finanţare oferite subsidiarelor din Europa de Est.

„Ori e o eroare, ori e o neînţelegere a efectelor”, a spus Băsescu, prezent la o conferinţă pe teme economice, potrivit adevarul.ro.

El a amintit că, la aderarea României la UE, una dintre condiţiile pe care a trebuit s-o îndeplinească România a fost privatizarea sistemului bancar.

În 2004, Austria deţinea preşedinţia Uniunii Europene.

“Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte partenerilor europeni că au condiţionat intrarea în UE de privatizarea sistemului bancar. Vă aduc aminte că aţi obţinut profituri uriaşe în România. Iar dacă astăzi vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia României nefinanţată o vom considera un act lipsit de fair-play”, a mai spus şeful statului.

“Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom şi puşi noi, cei care am aderat mai târziu, să plătim lăcomia sistemelor bancare de când făceau credite cu buletinul. Apelaţi şi acum la acele instrumente, nu la sugrumarea economiei”, a adăugat Băsescu.

Băncile austriece vor trebui să-şi reducă liniile de finanţare oferite subsidiarelor lor din Europa de Est, potrivit unei instrucţiuni emise de Banca Centrală a Austriei în urmă cu două zile.

România este una dintre ţările ce ar putea fi puternic afectate, deoarece sectorul bancar românesc este dominat de băncile austriece.

Sursa articol: adevarul.ro

Sursa foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *