Traian Băsescu a discutat cu Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, despre relansarea economică şi aderarea României la Schengen

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, miercuri, la Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, aflat în vizită oficială în România, discuţia vizând teme europene precum eforturile de relansare a creşterii economice şi finalizarea aderării României la Schengen.

“Întâlnirea va constitui un prilej pentru un schimb de opinii pe marginea unor subiecte de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe eforturile europene care vizează relansarea creşterii economice, modul de funcţionare a Consiliului European, dar şi finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen”, se arăta într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Principalele declaraţii ale lui Herman van Rompuy:

  • Toţi liderii europeni au subliniat că toate condiţiile legale de aderare a României la Schengen au fost îndeplinite. Salut faptul că ţara ia iniţiative pentru creşterea încrederii.
  • Nu trebuie să uităm că unele părţi ale Uniunii merg destul de bine, chiar dacă trecem printr-o uşoară recesiune. Problema şomajului în rândul tinerilor este o prioritate.
  • Vreau să încurajez noul Guvern şi premierul în continuarea efortului său. Valorificarea fondurilor UE este de o importanţă crucială. Banca Europeană de Investiţii se va implica în ajutorarea României.
  • Cu cinci ani în urmă s-a semnat tratatul de aderare la UE, dar nu ne putem imagina Uniunea fără România.

Traian Băsescu a spus că i-a prezentat preşedintelui Consiliului European măsurile pe care partea română vrea să le ia pentru încheierea anului cu creştere economică.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu:

  • Am discutat despre punctul de vedere al României că trebuie menţinută coeziunea în interiorul UE legat de zona euro şi zona non-euro. Opinia noastră este că UE are 27 de membri, chiar dacă unii nu sunt membri ai zonei euro.
  • România are nevoie de menţinerea sau chiar creşterea fondurilor de coeziune.
  • Intenţionăm ca de la mijlocul anului să revenim la salariile de dinainte de reducerea cu 25% pentru a încerca să stimulăm consumul, dar şi pentru a ne respecta o obligaţie asumată public.
Sursa: Mediafax.ro
Foto:  presidency.ro
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.