Băsescu, într-o scrisoare către Ponta şi Antonescu: Miniştrii cu dosare penale să fie înlăturaţi. Ce a răspuns premierul

Aderarea la Schengen nu va putea fi realizată doar prin îndeplinirea criteriilor tehnice, este mesajul scrisorii pe  care preşedintele Traian Băsescu a trimis-o premierului Victor Ponta şi preşedinţilor celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, notează Adevarul.ro.

traian basescuBăsescu afirmă că Guvernul are majoritatea parlamentară largă şi ar trebui să îndeplinească un set de cinci condiţii până la 3 martie.

Primul punct este desemnarea candidaţilor pentru funcţiile de şef al DNA şi procuror general.

De asemenea, Băsescu cere îndepărtarea miniştrilor cu dosare penale pe rolul instanţelor, precum şi asigurarea că toţi cei declaraţi incompatibili de către ANI nu vor fi menţinuţi în executiv.

În viziunea preşedintelui, Parlamentul ar trebui să reia discuţia la statutul deputaţilor şi senatorilor astfel încât inclusiv termenele de contestare ale deciziilor ANI să fie egale cu cele ale altor persoane.

Băsescu a cerut Guvernului susţinerea necesităţii de încetare a mandatelor parlamentarilor care fac obiectul unor hotărâri negative în materie de integritate sau corupţie.

În sfârşit, şeful statului cere ca punerea în aplicare a celor patru coduri juridice să nu mai fie amânate.

Ce a declarat premierul V. Ponta:

victor ponta gov“Nu sunt de acord cu toate condiţiile impuse de Traian Băsescu în scrisoare: miniştrii care au început un proces în instanţă să fie revocaţi imediat din guvern, parlamentarii găsiţi incompatibili de ANI. (…) În primul rând, dacă ne referim la Schengen, nu sunt de acord să fie asociat cu MCV, i-am spus asta preşedintelui. Preşedintele o dată zice că să-l asociem o dată – nu”, a afirmat Victor Ponta, exprimându-şi speranţa ca la Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc în martie la Bruxelles, să se ia o decizie privind aderarea în etape.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.