Băsescu: Învăţământul românesc produce academicieni şomeri şi ingineri insuficient pregătiţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat „Frankfurter Allgemeine Zeitung” si preluat de adevarul.ro că România reformează sistemul sănătăţii, lucru ce presupune măsuri extrem de dureroase precum închiderea a zeci de spitale. Şeful statului a mai spus că învăţământul românesc trebuie reformat şi el pentru că produce academicieni şomeri şi prea puţini ingineri pregătiţi şi a susţinut că PDL obţine 30% din voturi ,,dacă nu va fi slăbit de scandaluri interne de corupţie”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat într-un interviu acordat cotidianului german ,,Frankfurter Allgemeine Zietung” (Faz) că pâna la adoptarea euro, programată în 2015, România are multe de făcut. Restructurarea sectorul energetic, modernizarea infrastructurii şi reforma sănătăţii sunt câteva dintre obiective.
El a amintit şi de nevoia ca învăţământul român să fie schimbat. ,,Trebuie să reformăm învăţământul pentru că produce academicieni şomeri. Avem prea mulţi filosofi şi prea puţini ingineri. Inginerii pe care-i avem nu sunt specializaţi în domeniile de care este nevoie”, a declarat Băsescu, precizând că toate aceste schimbări au ca scop să facă România competitivă pentru zona euro. „Nu avem voie să ne îndatorăm pe cheltuiala generaţiei viitoare şi să ne irosim resursele”, a mai spus preşedintele român.Datoria statului nu-l lasă să doarmă. În 2013 vom avea buget echilibrat

Întrebat de îndatorarea statului român (31,8% din PIB), care este scăzută în comparaţie cu alte state din zona euro, Traian Băsescu a răspuns că asta nu-l linişteşte. ,,Cu toate acestea nu putem dormi liniştiţi, pentru că datoriile cresc în fiecare an, dacă nu diminuăm deficitul bugetar”, a spus Băsescu, precizând că ţara a avut un deficit de 6,5 % în 2010, că anul acesta ţinta e de 4,4 iar în 2012 de 1,9%. ,,Ne dorim în 2013 un buget echilibrat”, a spus el.

Şeful statului a subliniat că România va reuşi să aibă un buget echilibrat pentru că ,,oamenii, chiar dacă nu sunt prea fericiţi cu măsurile de austeritate, încep să înţeleagă necesitatea acestora”. Băsescu a amintit că în sectorul bugetar au fost tăiate salariile cu 25%, că au fost concediaţi 185.000 de funcţionari, asistenţa socială a fost diminuată cu 15%. ,,Vă închipuiţi aşa ceva într-o altă ţară?”, a întrebat retoric preşedintele.

Întrebat cât mai pot suporta românii măsurile de austeritate şi de unde au atâta răbdare, preşedintele Băsescu a răspuns: ,,Românii nu sunt nici ei prea răbdători. Am avut şi noi proteste”. ,,Pe de-o parte oamenii critică măsurile pe care luăm, pe de altă parte înţeleg că trebuie să facem ceea ce facem, chiar dacă nu este plăcut. Oamenii văd că ţări mai bogate precum Italia, Spania, Portugalia şi Irlanda au dificultăţi”, a explicat şeful statului. precizând că ceea ce se întâmplă în Grecia acum se poate întâmpla şi în alte ţări. ,,Costurile politice pentru faptul că în Romnia nu se întâmplă asta sunt foarte ridicate şi trebuie să le luăm în calcul”, a adaugat el.

Traian Băsescu a amintit că România a înregistrat succese în combaterea corupţiei în rândul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră. El a respins încă o dată legătura care se face între corupţie şi aderarea la Schengen a României, care este pregătită de aderare. „Ca să fim sinceri: Opoziţia (privind aderarea României la Schengen) are de-a face cu faptul că în Olanda, la guvernare, există un partid de dreapta”, a mai spus preşedintele ţării. ,,Europa nu are voie să se lase şantajată de un partid eurosceptic, de extrema dreapta”, a mai spus preşedintele.

Întrebat de jurnaliştii germani dacă în contextul actualei crize mai este ,,realist şi o idee bună” ca România să adopte moneda euro în 2015, preşedintele Traian Băsescu a răspuns că aderarea ţării noastre la zona euro este şi în interesul Europei.
,,Adoptarea monedei euro este în continuare o decizie realistă, dacă ne gândim la măsurile pe care România le-a luat în ultimii doi ani. Este şi o idee bună, pentru că în definitiv, este interesul Europei, iar noi îndeplinim cu aceasta condiţiile din Tratul de Aderare a României la UE”, a declarat şeful statului în interviul Faz.

Băsescu a precizat că nu este suficent ca un stat să îndeplinească criteriile Tratatului de la Maastricht ca să adere la zona euro, că că trebuie să aibă o economie funcţională şi eficientă. ,,Dacă nu are o economie eficientă, acel stat mai bine nu aderă la zona euro”, a adăugat preşedintele Băsescu. ,,Ne menţinem ţinta de adoptare a euro în 2015 pentru că ea reprezintă un impuls pentru toată lumea”, a precizat el.

Articolul integral poate fi citit pe adevarul.ro.

Sursa foto: rferl.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *