Băsescu, ironie la adresa lui Ponta: „Ce caută la Ziua Unirii, că nu l-am văzut în suita lui Cuza?”

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu a comentat în mod ironic refuzul premierului Victor Ponta de a participa la ceremonia organizată la Cotroceni cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea României la NATO.

Premierul l-a criticat pe preşedinte pentru că organizează o petrecere cu această ocazie, deşi nu a avut niciun merit în aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică.

“Înţeleg că premierul consideră că la ceremonie ar trebuie să participe doar cei care au participat la procesul de integrare. Nu sunt de acord cu el, dar ţin să îi transmit că eu am fost un politician implicat în procesul de integrare. Am prins ca ministru evenimentele din Iugoslavia în care ministerul Transporturilor a fost destul de implicat. Mergând pe logica premierului: Ce caută la Ziua Unirii că nu l-am văzut în suita lui Cuza. Are fracturi de logică, este evident”, a spus Traian Băsescu.

O ceremonie organizată cu prilejul aniversării a 10 ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a avut loc luni, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a foştilor şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu au fost prezenţi la evenimentul de la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a făcut o declaraţie de presă, luni de la ora 15.00.

Principalele declaraţii, redate de Realitatea.net:

Despre Ucraina şi Republica Moldova

Aş începe prin a saluta dezangajarea forţelor ruse de la frontiera cu UCraina. probabil că ce se întâmplă la aceste ore este un prim rezultat al discuţiilor la cel mai înalt nivel între preşedintele Barack Obama şi preşedintele Putin, dar şi al discuţiilor Lavrov-Kerry.

Pe data de 25 am transmis o scrisoare tuturor membrilor Consiliului European în care rugam să analizeze posibilitatea ca Acordul de Asociere şi de Liber Schimb cu Republica Moldova să fie semnat pe 27 mai. Consider că avem o bună oportunitate de a semna acordurile cu Moldova pe 27 mai, când are loc un Consiliu European informal. Avem însă şi o problemă tehnică, dincolo de voinţa politică: traducerea documentelor în toate limbile.

Despre declaraţiile lui Ponta privind ceremonia care a marcat 10 ani de NATO

Azi, prim-ministrul a muncit din greu şi nu aş vrea să rămână fără răspuns, inclusiv declaraţiile legate de micul eveniment de marcare a aderării României la NATO. Am inteles ca pot sa participe doar cei care s-au implicat in procesul de aderare.

Am fost un politician foarte implicat în acest proces, am fost ministru în 1996-2000, am prins evenimentele din Iugoslavia. Nu mai puţin ca opozant, am fost un susţinător fără rezerve a drumului României către NATO şi UE. În timpul campaniei am vorbit despre axa Bucureşti-Washington-Londra, axă pe care Ponta încearcă să o strâmbe.

Daca am merge pe logica lui Ponta, ce cauta la Ziua Unirii, ca nu l-am vazut in suita lui Cuza? Deşi poate a luat un act al Unirii şi a pus o semnatura plagiata pe ea. Are fracturi de logică.

Despre acciza la combustibil

Aş vrea să fac precizarea că nu există niciun document între Guvernul României şi FMI prin care România să fie obligată să introducă acciza la combustibil. Scuza pe care o spune Ponta, că ne-a obligat FMI, e o minciună. Aşa cum nu există în documentele semnate cu FMI electorata.

Acciza pe care primul ministru se cramponează să o introducă este o suferinţă inutilă pentru economie şi pentru populaţie. Obligaţiile pe care le aveam prin tratat de a creşte acciza le-am îndeplinit, iar măsura pe care o ia Victor Ponta este una abuzivă împotriva populaţiei. Nu are nevoie de aceşti bani.

Este şi un act de sadism, vrea să îşi arate puterea de prim-ministru…dincolo de faptul că baronii au pus piciorul în prag. În ultima ieşire publică a mai lansat şi înţelegerea pe care a făcut-o cu transportatorii. Este un lucru complicat. Am aflat că Victor Viorel spune că vor lua banii înapoi cei care vor alimenta cinstit. Victor Viorel, îţi spun: o să primească Finanţele camioane de facturi pentru maşini care nu au alimentat niciodată şi vei da înapoi echivalentul a patru cenţi, ceea ce va fi o lovitură pentru bugetul de stat. Imaginaţia românilor va funcţiona.

După scripte va ieşi că s-a consumat mult mai multă motorină. Şi sigur, pentru că tot avem instituţiile de control politizate, unii vor fi prinşi, alţii vor fi toleraţi. Se introduce în sistemul fiscal românesc o perturbare. În plus, costurile de administrare vor fi foarte mari.

Ceea ce Victor Viorel preconizează că se face rambursarea odată la trei luni, gândindu-se că va pune la punct în trei luni un astfel de sistem e o eroare. Nu va fi pus la punct. Şi atunci are alternative: să îi păcălească pe transportatori că le va da patru cenţi înapoi, ori să nu îi păcălească, dar sistemul să nu funcţioneze.

Nu am nicio ezitare să spun că vor fi păcăliţi şi agricultorii. Înţeleg că domnul ministru Constantin a anunţat o compensare parţială. După ce s-au introdus atâttea taxe pentru agricultori, o creştere a costului la combustibili e tot ce îşi mai doreau. Şi nu în ultimul rând, micile firme de curierat, care nu se pot înadra în noţiunea de transportator. Vor afecta foarte multe societăţi mici, societăţi familiale, foarte multe afaceri individuale.

Pe de altă parte, de ce firmelor le acorzi o reducere de patru eurocenţi, dar populaţiei nu. Sunt foarte mulţi oameni care folosesc maşina personală pentru a ajunge la serviciu. E o discriminare grosolană care se face între consumatorii de combustibili.

Cred că cea mai bună soluţie este renunţarea în ultimul moment la această acciză. Ajung cele 35 de taxe noi introduse de Victor Viorel, ajunge intrarea taxei pe stâlp, nu mai trebuie şi taxa de 42 de bani pe fiecare litru de combustibil. Dacă ar fi fost o necesitate nu aş fi spus nimic, dar este o nevoie politică, pentru a avea bani să dea baronilor.

Motorina va fi mai scumpă decât în Germania, mai scumpă decât în Austria, în condiţiile în care OMV-ul austriac exploatează resursele din România. Este inadmisibil şi economic şi moral ce face Victor Viorel Ponta. De aceea îmi permit să îl rog, să îi cer să nu introoducă această acciză.

 

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.