Băsescu, la Deveselu: Pentru o țară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate

traian basescuPreședintele Traian Băsescu a afirmat luni, la ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu, că pentru o țară ca România baza dezvoltării începe de la securitate.

Alocuțiunea integrală susținută de șeful statului:

„Domnule doctor James Miller,
Domnule Alexander Vershbow,
În primul rând vă mulţumesc pentru prezenţa la acest eveniment. Faptul că SUA şi NATO sunt reprezentate la un nivel atât de înalt este pentru noi semnul importanţei pe care o daţi evenimentului de astăzi. Pentru noi, pentru români, evenimentul de astăzi poate are o semnificaţie mai adâncă, iar această semnificaţie este integrarea României în sistemele şi structurile NATO. România intră în clubul statelor membre NATO, care vor asigura una din cele mai perfecţionate soluţii de protejare a cetăţenilor europeni şi a cetăţenilor americani împotriva ameninţării reale pe care o reprezintă atacul cu rachete balistice. Mai mult decât atât, semnificaţia evenimentului de astăzi arată că aliaţii au capacitatea să-şi apere cetăţenii de orice tip de ameninţare.
În mod categoric, pentru o ţară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate. De la securitate încolo poţi să vorbeşti despre dezvoltare economică şi despre cetăţeni care trăiesc în siguranţă. În ceea ce ne priveşte, evenimentul de astăzi mai are o semnificaţie, o semnificaţie a încrederii aliaţilor noştri în România. Pentru moment, investiţia de la Deveselu este o investiţie româno-americană. Sperăm ca atunci când investiţia va fi terminată şi sistemele operaţionalizate, sistemul să fie parte a sistemului de protecţie al NATO. Aş vrea să mulţumim autorităţilor americane, vicepreşedintelui Biden, preşedintelui Obama, Departamentului Apărării al Statelor Unite, Ministerului Apărării din România, Ministerului de Externe din România şi, nu în ultimul rând, administraţiei locale, care a dat tot sprijinul pentru ca începerea investiţiei de la Deveselu să fie posibilă. Vă mulţumesc şi vă doresc la toţi să aveţi satisfacţia pe care eu o am, astăzi. Sentimentul meu este acela al datoriei împlinite.”
Sursa: Administrația Prezidențială

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.