Băsescu: MAI este singura instituţie care poate da cifra exactă a populaţiei cu drept de vot

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, marţi, că singura instituţie a statului român care poate da cifra exactă a cetăţenilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi au drept de vot este MAI, iar INS doar stabileşte numărul populaţiei stabile de pe teritoriul României la un anumit moment.

“Nu există altă instituţie care să dea României cifra exactă a populaţiei care a împlinit vârsta de 18 ani decât MAI. Asta e tot. (…) Eu vă spun ca om cu experienţă în stat de unde se iau cifrele reale”, a spus Băsescu, potrivit Mediafax.

El a subliniat că Institutul Naţional de Statistică stabileşte numărul populaţiei stabile de pe teritoriul României, la momentul la care a fost efectuat recensământul, fără a avea decesele şi persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani după aceea.

“INS în primul rând stabileşte numărul populaţiei stabile a României pe teritoriu. Nu numără şi ce e în străinătate, ce e în străinătate cu certitudine se ia din declaraţiile de la vecini sau nu se ia de la nimeni. Deci, ăsta este un aspect. Al doilea aspect este legat de moment. Vă mai aduceţi aminte când s-a făcut recensământul? Păi de pe 2 februarie anul trecut câte decese au fost şi câte intrări în vârsta majoratului? INS are o poză pentru momentul 2 februarie”, a argumentat Băsescu.

El a adăugat că MAI este singura instituţie din România care are “evidenţa populaţiei majore la zi”.

“Singura instituţie, şi asta nu v-o spun acum că îmi convine mie, dar singura instituţie care are evidenţa populaţiei majore din România la zi este MAI. Pentru că acolo se operează decesele, acolo se operează naşterile, împlinirea vârstei de 18 ani. Luaţi şi voi, spre exemplu, cifra dată pentru alegerile prezidenţiale din 2009, pentru alegerile locale din 2012, pentru acest referendum, tot timpul veţi vedea că există variaţii de câteva mii sau câteva zeci de mii în funcţie de numărul de decese sau de tineri care împlinesc vârsta de 18 ani”, a mai spus el.

Întrebat dacă va merge la Curtea Constituţională pentru a participa la şedinţa în care se va decide asupra validării referendumului de duminică, Băsescu a precizat că nu are această intenţie şi a adăugat că judecătorii vor avea propria abordare.

“Abordarea judecătorilor nu mai este problema mea”, a mai afirmat Băsescu.

USL consideră că CC trebuie să-şi fundamenteze decizia privind referendumul pe un cvorum care armonizează datele INS cu datele MAI, apreciind că o hotărâre a CC bazată pe un cvorum excesiv, respectiv pe “România ipotetică”, şi nu pe “România reală”, va adânci criza politică.

“Curtea Constituţională trebuie să-şi dea decizia cu referire la cvorumul indicat de lege în condiţiile în care acest cvorum trebuie să armonizeze datele INS, datele pe care le deţine MAI privind persoanele care şi-au pierdut temporar dreptul de vot din cauza buletinelor care nu au fost reînnointe, care trebuie pus de acord cu deciziile instanţelor judecătoreşti privind pierderea capacităţii de vot pentru diferite categorii, fie care au pierdut dreptul de a vota în urma sentinţelor judecătoreşti, fie persoane care nu au capacitatea acestui exerciţiu de voinţă”, a declarat, marţi, vicepredintele PNL Varujan Vosganian.

El a subliniat că, în opinia USL, CC trebuie să dea decizia privind validarea sau invalidarea referendumului abia după ce armonizează toate aceste informaţii.

Orice decizie dată în baza unei Românii ipotetice, statistice, care nu e în corcondanţă cu România reală, ar putea duce la o concluzie riscantă pentru societatea românească, în care România reală să nu se simtă reprezentată prin datele care întemeiază această decizie“, a subliniat Vosganian.

Sursa articol: Mediafax.ro
Foto:  presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.