Băsescu: Politicieni, profesori, jurnalişti ai noştri confundă Consiliul European cu Consiliul UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că parlamentari români, oameni cu titluri de profesori invitaţi pe la televiziuni, jurnalişti români confundă Consiliul European cu Consiliul UE în problema reprezentării de către şeful statului sau premier, scrie Mediafax.

Nu aş vrea ca România să se facă de râs printr-o dezbatere care să arate lipsa de cunoaştere a parlamentarilor români despre Tratatul Uniunii, lispa de cunoaştere a profesorilor invitaţi prin studiouri şi, de ce nu, nu vă supăraţi pe mine, lipsa de cunoaştere a jurnaliştilor care vorbesc despre UE”, a spus şeful statului în conferinţa de presă de luni seară de la Palatul Cotroceni, unde a venit având în mână Tratatul UE şi Tratatul de funcţionare al UE, împreună cu anexele acestora.

El a arătat că aceste documente au fost afişate marţi pe site-ul Preşedinţiei şi a anunţat că miercuri va organiza la Palatul Cotroceni o conferinţă de presă în care vor fi prezentate mai în detaliu diferenţele între Consiliul European şi Consiliul UE, pentru a fi înţeleasă mai bine problema reprezentării la următoarea reuniune a Consiliului European din 28 iunie, de la Bruxelles.

Politicienii noştri confundă Consiliul European cu Consiliul UE“, a spus şeful statului.

El a continuat argumentaţia sa arătând că în Tratatul UE există “un articol buclucaş”, articolul 15 care spune: “Consiliul European oferă UE impulsurile necesare dezvoltării acesteia şi îi defineşte orientările şi priorităţile politice generale”.

“Acesta nu exercită funcţii legislative. Deci Consiliul European nu este nici Executiv, pentru că Tratatul defineşte Comisia Europeană ca fiind Executivul UE, nu este nici Legislativ. Şi atunci ce-o fi Consiliul acesta? Că am înţeles şi de la domnul prim-ministru doctor Victor Ponta, că aici în Consiliul European se iau decizii. Ori misiunea Consiliului European este de a da impulsurile necesare dezvoltării UE şi să definească priorităţile şi orientările politicii generale. Deci aici nu se adoptă nici decizii, se adoptă doar concluzii”, a spus preşedintele, arătând că aceste concluzii ale Consiliului European nu produc efecte juridice imediate.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.