Băsescu: Predoiu a vrut sa il inlocuiasca pe Morar de la DNA si sa ramana in Guvernul Ponta. Replica lui Predoiu

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că l-a deranjat faptul că liderul PDL Cătălin Predoiu a “îndrăznit să îi dea lecţii publice”, arătând că acesta a venit la el la birou să îl roage să rămână ministru în Cabinetul Ponta.

“Am vazut ce spunea Predoiu, ca a batut cu pumnul in masa si a pus conditii presedintelui si premierului. Eu imi aduc aminte ca, fiind in guvernul Tariceanu, Predoiu a propus inlocuirea lui Daniel Morar de la DNA cu o doamna care ii eraconsilier si nu facuse dosare”, a replicat presedintele.

“M-a deranjat tipul acesta de om. Vă spun eu, când l-am chemat să îl întreb dacă vrea să rămână în Guvernul Boc, după Tăriceanu, a avut o singură condiţie, să îl propună pe Morar pentru al doilea mandat. Condiţie pe care i-am pus-o eu, şi nu el mie. A fost o singură condiţie discutată, aceea că Morar va fi propunerea sa pentru al doilea mandat”, a mai arătat Traian Băsescu.

“M-a deranjat că îmi dădea lecţii domnul Predoiu, când el a fost la mine, să mă roage, să vorbesc cu Victor Ponta să îl menţină şi în Guvernul lui.

catalin predoiuRăspunsul lui Cătălin Predoiu la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu: Propunerile DNA au avut în vedere stabilitatea instituțională si nu au fost discutate cu oameni politici, din niciun partid.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a tranmis un comunicat de presă în urma declarațiilor făcute de președinte, despre care a aflat, notează dânsul, cu ”surprindere si dezamagire”.

Catalin Predoiu sustine ca in ziua caderii guvernului Ungureanu, premierul Ponta i-ar fi facut verbal o oferta pe care ar fi refuzat-o pe loc. 

Redăm integral comunicatul remis redacției:

“Am aflat cu surprindere si dezamagire despre declaratiile Presedintelui Traian Basescu, fata de care formulez urmatorul punct de vedere:

1. Toate propunerile pe care le-am formulat la sefia parchetelor, inclusiv DNA, au avut in vedere un singur interes, acela al stabilitatii institutionale si obtinerii unor rapoarte de tara pe justitie pozitive.

2. Singurele persoane cu care am discutat sporadic astfel de competente ale Ministrului Justitiei au fost procurorul general, procurorul sef DIICOT, procurorul sef DNA, Presedintele Romaniei. Propunerile la sefia parchetelor pe care le-am formulat nu au fost discutate cu oameni politici, din niciun partid. Dl Presedinte stie bine acest lucru si la vremea respectiva l-a apreciat. Discutiile colaterale pe care alti oameni politici le-au facut intre ei pe marginea propunerilor mele nu m-au privit si nu ma privesc.

3. In 2008 am propus adjunct pe Daniel Morar si sef pe Monica Serbanoiu la DNA, pentru ca stiam ca in Parlament se pregatea o propunere legislativa de desfiintare a DNA, daca il numeam sef pe Daniel Morar. A fost o solutie prin care am prezervat si DNA si pe Daniel Morar in interior, la varf. L-am informat pe Presedinte in seara zilei de 9 august 2008, dupa sedinta CSAT, despre faptul ca voi formula aceste numiri in ziua de 11 August 2008. Presedintele si-a manifestat dezacordul, mi-am pastrat punctul de vedere.

4. Dupa respingerea propunerilor mele initiale de catre Presedinte, am refuzat sa formulez alte propuneri pentru ca dl Morar sa ramana la sefia DNA cu delegare, lucru despre care l-am informat pe Presedinte intr-o discutie pe care am avut-o in avionul prezidential, in drum spre Coreea de Sud, in septembrie 2008. In acest fel dl Morar a ramas la sefia DNA cu delegare, pana cand, pe o alta majoritate, am fost in masura sa fac o noua propunere, cu dl Daniel Morar sef. Dl Morar poate confirma aceste lucruri.

5. In decembrie 2008 mi-am incheiat primul mandat. Am fost solicitat de Presedintele Romaniei si Primul Ministru sa continui. Am cerut, ca si premierului anterior, continuarea proiectului celor patru coduri si sprijin politic pentru ele. Nu am dat cu pumnul in masa nimanui, nu am stat la usa nimanui, nu am solicitat niciodata sa raman in Guvern. Am fost de fiecare data invitat si nu regret ca am acceptat.

6. In ziua caderii guvernului MRU, in Parlament, dl Ponta mi-a facut o oferta verbal, oferta pe care am refuzat-o pe loc. A doua zi, la Neptun, l-am informat pe Premierul MRU despre acest lucru intr-o discutie fata in fata si pe dl Presedinte Basescu telefonic. Am mai declarat aceste lucruri cu cateva luni in urma. Mai mult, chiar in timpul mandatului Premierului MRU, mi-am exprimat fata de acesta preocuparea de a parasi guvernul dupa obtinerea raportului pozitiv de tara care ar fi urmat sa apara in iulie 2012.”

Surse: Comunicat de presa, Mediafax.ro
Foto: presidency.ro, gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *