Băsescu: România nu poate plăti la nesfârşit indeciziile liderilor europeni din zona euro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la plecarea spre Bruxelles, unde urmează să participe la Consiliul European de toamnă, că România nu poate plăti la nesfârşit indeciziile liderilor europeni din zona euro, referindu-se la situaţia Greciei, publica Mediafax.

“La Consiliu, care se va desfăşura mâine (duminică – n.r.), tematica e preponderent economică, dar nu numai. Va fi prioritatea zero un răspuns hotărât la criza din Grecia… Sigur, acest lucru cu condiţia restabilirii cursului programului pe care guvernul trebuie să-l urmeze pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale în vederea acordării celei de-a şasea tranşe de împrumut. Pe agendă se mai află stabilirea unei soluţii durabile pentru Grecia”, a declarat Traian Băsescu.

El a făcut şi un comentariu în acest sens, susţinând că luarea unei decizii referitoare la Grecia este pentru România de importanţă majoră.

“Datorită situaţiei din Grecia toată regiunea este contaminată de neîncredere. Aici nu e doar responsabilitatea Greciei. Liderii din zona euro care întârzie la nesfârşit o decizie pentru Grecia fac foarte mult rău nu numai Greciei. Băncile greceşti au o expunere majoră pe piaţa românească şi sigur că şi CDS-ul României creşte ca urmare a indeciziilor, întârzierilor legate de Grecia. Poziţia noastră va fi foarte fermă – România nu poate plăti la nesfârşit indeciziile liderilor europeni din zona euro”, a adăugat şeful statului.

România plăteşte deja consolidarea sistemului bancar european, prin dobânzi foarte ridicate

Băsescu a mai spus că România plăteşte deja consolidarea sistemului bancar european: “Şi o plăteşte prin dobânzi foarte ridicate, pentru că avem filiale româneşti ale băncilor din zona euro, iar dobânzile au ajuns la un nivel deja inacceptabil”.

Şeful statului a precizat că unul dintre subiectele de dezbatere este legat de stabilitatea sistemului bancar prin recapitalizare.

“Trebuie să spun că România nu are probleme cu sistemul bancar. Din păcate, la stadiul la care UE nu a început încă să facă plăţi pentru consolidarea băncilor, România plăteşte deja consolidarea sistemului bancar european. Şi o plăteşte prin dobânzi foarte ridicate, pentru că avem filiale româneşti ale băncilor din zona euro, iar dobânzile au ajuns la un nivel deja inacceptabil. Indirect, România, un stat din afara zonei euro, a început să plătească această capitalizare a băncilor din zona euro. Lucru care trebui spus cinstit şi discutat la acest Consiliu. Nu se poate împinge plata facturii împrumuturilor făcute la nesfârşit guvernelor care au un nivel foarte ridicat de îndatorare către state din afara zonei euro. Din păcate, cele mai sărace, ceea ce este imoral”, a mai spus şeful statului român.

El a precizat că poziţia României va fi că procesul de capitalizare a băncilor care acţionează în România să ţină cont şi de obligaţia ca băncile să-şi menţină nivelul de expunere în ţările non-euro.

Băsescu face un apel către presă legat de observarea întârzierilor în decizii în zona euro

Traian Băsescu a făcut apel şi la presă să observe realităţile, anume că “o ţară care şi-a luat la timp măsuri de austeritate are creşterea economică pusă sub semnul întrebării datorită întârzierilor uriaşe în deciziile celor din zona euro”.

“Vedem cât de grav ne afectează întâmăplări din zona euro. Nu am ajuns noi să dăm cu piatra în zona euro, dar, conjunctural, de această dată, deşi România a luat măsuri pe care românii le-au suportat extrem de greu în 2010, suntem în dificultate datorită unor state din zona euro“, a explicat şeful statului.

Şeful statului a menţionat că este o situaţie în care el crede că “trebuie să ne apărăm şi să spunem lucrurile deschis”.

“Fac un apel şi la presă. Chiar dacă pasiunea e să decredibilizăm cât se poate acest guvern sau această putere, poate puteţi trece peste asta să observaţi realităţile – o ţară care şi-a luat la timp măsuri de austeritate are creşterea economică pusă sub semnul întrebării datorită întârzierilor uriaşe în deciziile celor din zona euro. Se supără, nu se supără, acesta este adevărul”, a spus Traian Băsescu.

Articolul integral de pe Mediafax poate fi accesat aici.

Sursa foto: exclusivnews.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *