Băsescu la Summitul de la Seul: Reafirmăm angajamentele asumate privind neproliferarea nucleară

Presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul alocutiunii sustinute le Seul, cu ocazia celui de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleara, ca Romania isi reafirma angajamentele asumate in plan international cu privire la respectarea principiilor de neproliferare nucleara, precum si a cerintelor de securitate si siguranta nucleara.

“Romania duce o politica responsabila de prevenire si combatere a utilizarii materialelor nucleare si surselor radioactive in scopuri distructive; in acelasi timp, se implica in cooperarea internationala pentru preluarea cat mai larga pe plan mondial a cadrului juridic existent, realizarea schimbului de bune practici in materie de securitate nucleara si acordarea de asistenta de specialitate”, a declarat presedintele roman, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Traian Basescu a mai precizat ca accidentul de la Fukushima “a tras un semnal de alarma” pentru intarirea standardelor de siguranta folosite pentru centralele nucleare in vederea protejarii populatiei.

“Printr-o politica stricta de siguranta nucleara vom fi capabili sa recladim increderea societatilor noastre in alternativa eficienta sub aspect ecologic si economic pe care o reprezinta energia electrica din surse nucleare”, a mai spus presedintele Romaniei in alocutiunea sustinuta la Seul.

Traian Basescu a mai subliniat ca, in calitate de membru al NATO, Romania considera ca atingerea “obiectivului vizionar al unei lumi fara arme nucleare” trebuie corelata cu politica nucleara a NATO, potrivit careia Alianta va trebui sa-si mentina capacitatile nucleare atat timp cat vor exista arme de acest tip.

Traian Basescu participa in perioada 26 – 27 martie, la Seul, Republica Coreea, la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleara, la invitatia omologului sud – coreean, presedintele Lee Myung-bak.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe şeful statului român fac parte consilierul prezidenţial Bogdan Mănoiu şi Borbala Vajda – preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

La reuniunea la nivel înalt de la Seul vor fi reprezentate peste 50 de state şi patru organizaţii internaţionale – ONU, AIEA, UE şi INTERPOL.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, înaintea plecării spre Coreea de Sud, că unul dintre obiectivele Summitului îl constituie reconstruirea încrederii cetăţenilor faţă de energia nucleară, “care este una dintre cheile viitoarelor dezvoltări energetice în lume, nu numai în Europa sau America”.

“Acest lucru nu poate fi recâştigat decât dacă statele, în procesul de comunicare cu populaţiile lor, informează cu privire la nivelul de securitate al instalaţiilor lor nucleare”, a susţinut preşedintele Băsescu.

Sursa articol: Ziare.com, RomaniaLibera.ro

Sursa foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *