Bătrâna Europa isi cauta ochelarii

La 62 de ani, proiectul Europei Unite pare ca se apropie de varsta pensionarii. Criza prelungita a pus si pune inca la incercare nu doar rabdarea europenilor, dar si dorinta liderilor europeni de a putea alege intre interesele nationale si cele unionale. Virajele catre extremism si nationalism in unele state, dublate de cele la stanga, o reactie a populatiei la masurile de austeritate pun Uniunea Europeana, cea care isi dorea dupa Tratatul Lisabona un proiect mai puternic, mai bine conturat in plan global, in situatia celebrului monument bruxellez, atomul in care conexiunile par mai putin relevante decat componentele.

Romania a strans si ea cureaua, devenind un model European, felicitat de Barosso, dar tot mai greu de suportat de cei care il sustin, adica de romani. Am devenit mai putin optimisti, iar procentele romanilor care au incredere in UE a scazut la jumatate, in doar cativa ani, de la 80 la suta la 40 la suta.

Spania se lupta cu somajul, Italia trece cu greu prin criza, doamna Merkel face fata tot mai greu problemelor interne, intr-o Germanie care profita de pe urma pietei libere, dar pare mai putin dispusa sa plateasca factura acestui proiect.

Franta fara Sarkozy pune sub semnul intrebarii initiativele ultimilor ani ale cuplului Merkozy, ceea ce a determinat Germania sa curteze Italia lui Monti, in speranta reconfigurarii binomului care sa duca Europa Unita mai departe.

Grecia continua sa inghita sume uriase de bani, pe care oricum de mult nu si-I mai permite, punand sub semnul intrebarii mentinerea sa in zona Euro.

Romania si Bulgaria stau inca la portile Schengen, iar in timp ce problemele acestor tari sunt scoase in evidenta, imbatranitul Occident nu pare sa fie deranjat de migratia greu de controlat din Sud.

Despre Apararea Europei, dupa ce criza a afectat grav capacitatile militare, iar SUA nu mai par foarte interesate de protejarea continentului, nu se mai pot spune foarte multe.

Rusia, la al treilea mandat al lui Putin, anunta ca obiectivul sau  în relaţiile cu UE este crearea unui spaţiu economic şi uman unic de la Oceanul Atlantic până la Oceanul Pacific. China face presiuni si pune conditii dure Europei pentru a da o mana de ajutor, iar Brazilia anunta in urma cu cateva luni ca nu se poate implica financiar in salvarea UE, atat timp cat proprii membri inca au ezitari sa o faca.

Strategia EU 2020, continuarea Strategiei Lisabona, are nevoie de o implementare reala, pentru a evita un nou esec, dupa modelul primei sale forme, atat de contestate.

Problema resurselor energetice afecteaza capacitatea UE de a –si mentine performantele economice, dar cea a imbatranirii populatiei pare mut mai grava. Batrana Europa, la 62 de ani, isi cauta ochelarii.

Dan Carbunaru

foto – http://growingyoungereachday.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Bătrâna Europa isi cauta ochelarii

  1. Pingback: Europa, o batranica senila, lipsita de viziune | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.