BCE are in vedere inlocuirea Euribor si Libor

bceBanca Centrală Europeană (BCE) a reiterat joi apelul pentru crearea unui nou tip de indicator de referinţă pentru împrumuturile interbancare, care să înlocuiască ratele de referinţă pătate de scandaluri, precum Euribor sau Libor, scrie Reuters, potrivit ZF.ro.

BCE susţine că băncile ar trebui să se implice în continuare în stabilirea ratelor interbancare, iar celor care au renunţat la calitatea de contribuabili la ratele de referinţă să revină, în timp ce se constituie alternative.

Dubiile legate de viitorul Euribor şi Libor au apărut în contextul unor scandaluri care au costat marile bănci miliarde de dolari şi funcţiile unor directori de top.

Este crucial sa fie asigurata permanent continuitatea acestor indicatori, in timp ce sunt evaluate mai multe solutii destinate sa faca ratele de referinta de genul Euribor bazate mai mult pe tranzactii“, se arata in raportul BCE. “Ratele de referinta de importanta sistemica de genul Euribor si Eonia au o importanta deosebita asupra ofertei de credit in economia zonei euro si pentru implementarea politicii monetare unice”, se mai arata in raport.

Sursa:  ZF.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.