BCE este dispusă să lase băncile cipriote să se prăbuşească dacă Ciprul nu acceptă cerinţele UE şi FMI

Banca Centrală Europeană a ameninţat că de luni va închide perfuziile de lichiditate cu care ţine în viaţă băncile din Cipru dacă politicienii nu vin până atunci cu un plan credibil pentru salvarea ţării, realatează ZF.ro.

cipru greciaPresiunea care apasă pe liderii ciprioţi este cu atât mai mare cu cât marţi ar urma să fie redeschise băncile după o săptămână de inactivitate în care autorităţile au încercat să prevină retragerile masive de capital de către clienţii speriaţi de taxa pe depozite cerută de FMI, zona euro şi guvern. Guvernul pare dispus să pună la bătaie pensiile şi rezervele de gaze pentru evitarea falimentului, iar oficiali ai zonei euro au atenţionat că se discută deschis despre ieşirea ţării din uniunea monetară.

Într-un comunicat cu doar câteva pro­poziţii, BCE a anunţat că guver­natorii băncilor centrale din zona euro, membrii consiliului guvernator al instituţiei, au decis să menţină până luni liniile de lichiditate de urgenţă pentru băncile cipriote, scrie Financial Times. „După aceea, programul de Asistenţă de Lichiditate de Urgenţă (ELA) va fi luat în considerare doar dacă va exista un program UE/FMI care să asigure solvenţa băncilor respective“, notează comunicatul.

Mai multe informatii AICI.

Sursa: ZF.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.