BCE: Există riscul extinderii crizei la nivel mondial

Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat ieri că problemele cu care se confruntă zona euro ar putea crea riscuri pentru stabilitatea financiară la nivel mondial. Oficialii instituţiei au respins încă o dată posibilitatea ca uniunea monetară să se detrame, informeaza Adevarul.ro.

„Extinderea crizei datoriilor de stat rămâne cel mai ridicat risc pentru stabilitatea financiară a zonei euro, a Uniunii Europene şi chiar la nivel mondial“, au declarat oficialii BCE în ultimul raport privind stabilitatea financiară a uniunii monetare, publicat luni.

Declaraţiile au dat de înţeles că BCE este îngrijorată de eşecul politicienilor de a controla situaţia şi de riscul ca programele de austeritate promise de guverne să fie deraiate de tensiuile politice naţionale, notează publicaţia britanică „Financial Times“.

Potrivit BCE, volatilitatea din pieţele de obligaţiuni a ajuns la cote observat la sfârşitul anului 2008, după colapsul gigantului bancar american Lehman Brothers şi rămâne mai ridicată decât în mai 2010, atunci când analiştii consideră că a avut loc apogeul crizei europene.

Fără a da exemple, BCE a anunţat că statele cele mai vulnerabile în faţa extinderii sunt cele cu sisteme financiare fragile. 

Există anumiţi factori „declanşatori“, care ar putea determina escaladarea crizei, spun oficialii BCE. În această categorie, ei includ„incertitudinile politice din statele vulnerabile“lipsa progreselor în ceea ce priveşte consolidarea fiscalăveştile proaste privind rezultatele financiare ale băncilorscăderi de rating pentru state şi bănci din zona euro şi toate necunoscutele legate de planul guvernelor de a „pasa“ o parte dintre pierderile pe Grecia către bănci prin aşa-zisa „implicare a sectorului privat“.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  equilitycapital.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.