BCE: Publicarea datelor privind operaţiunile Greciei de ascundere a datoriilor ar inflama pieţele

Banca Centrală Europeană (BCE) nu poate publica documentele care arată cum s-a folosit Grecia de instrumente derivate pentru ascunderea împrumuturilor pentru că informaţiile pot încă să inflameze criza care pune în pericol viitorul monedei unice, potrivit explicaţiilor instituţiei în justiţie.

Bloomberg News a dat în judecată BCE, în 2010, cerând publicarea documentelor, în conformitate cu reglementările UE referitoare la libertatea informaţiilor. Documentele ar putea arăta rolul avut de autorităţile europene în permiterea Greciei de a masca deficitul bugetar timp de aproape un deceniu.

Ulterior, Grecia a fost nevoită să ceară un ajutor extern de 240 de miliarde de euro şi a efectuat cea mai amplă restructurare a datoriilor suverane din istorie.

Publicarea documentelor în 2010, când a cerut Bloomberg News, ar fi alimentat percepţia negativă legată de capacitatea Greciei de a-şi plăti datoriile. Situaţia este aceeaşi cu Spania, care nu se poate împrumuta. Pieţele reacţionează extrem de volatil. Afectează economia euro“, a declarat Marta Lopez Torres, avocat al BCE, la o audiere la Curtea Europeană de la Luxemburg.

“Pieţele vor performa mai bine când vor avea transparenţă”, a declarat Timothy Pitt-Payne, avocat al Bloomberg News.

Bloomberg cere, prin procesul intentat în 2010, accesul la două documente interne ale board-ului BCE. Documentele arată cum s-a folosit Grecia de operaţiuni swap pentru a-şi ascunde împrumuturile.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  thecomingcrisis.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *