BCE pune condiţii pentru a modifica programul de austeritate impus Greciei

Banca Centrală Europeană (BCE) este deschisă discutării anumitor elemente ale programului de austeritate impus Greciei în schimbul ajutorului din partea partenerilor comunitari, a declarat Jorg Asmussen, membru în conducerea băncii.

“Am fost şi suntem deschişi să discutăm anumite elemente ale acestui program, în măsura în care punctele cheie sunt respectate”, a afirmat Jorg Asmussen pentru publicaţia elenă Kathimerini,  potrivit Mediafax.

El a adăugat că dacă premierul elen Antonis Samaras vrea modificarea măsurilor referitoare la venituri şi cheltuieli se poate discuta, dar cu condiţia respectării obiectivelor principale ale programului, care să asigure creşterea competitivităţii şi un nivel sustenabil al datoriilor.

Asmussen este aşteptat luni la Atena la o conferinţă pe tema crizei din zona euro.

Întrebat despre posibilitatea evocată de unii responsabili europeni, de amânare cu doi ani a îndeplinirii obiectivelor bugetare, Asmussen a spus că ar fi antrenată imediat necesitatea unei finanţări suplimentare, din partea partenerilor din zona euro şi FMI.

Asmussen a recunoscut că toată lumea a subestimat “rapiditatea degradării situaţiei” în Grecia, dar a apreciat că respectarea primului program de ajutor a fost “împiedicată de lipsa unui sprijin naţional larg”.

El a reafirmat totodată preferinţa BCE pentru menţinerea Greciei în zona euro.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  alkaioslarsinos.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *