Belgia ar putea ridica, din 2012, restrictiile impuse lucrătorilor români

Restrictiile impuse lucratorilor romani si bulgari pe piata fortei de munca belgiene ar urma sa fie ridicate de la 1 ianuarie anul viitor, dupa ce regiunea flamanda, cea care sustinea restrictiile, si-a revizuit pozitia, noteaza EurActiv, potrivit fin.ro.

O decizie in acest sens se asteapta in cursul acestei saptamani de la un “comitet mixt'” format din reprezentanti ai regiunilor Flandra, Valonia si Bruxelles. Pana atunci insa, Belgia trebuie sa isi anunte componenta guvernului federal condus de Elio Di Rupo, dupa mai bine de 500 de zile de la alegerile anticipate din vara anului trecut.

Daca Belgia va decide liberalizarea totala a pietei sale a fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari, ea va deveni prima ce renunta la restrictii dintre tarile care inca au in vigoare aceste masuri tranzitorii pentru romani si bulgari.

Statele membre UE care in prezent restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele lor ale fortei de munca (Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Austria) au redus restrictiile in unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.

Tratatul de aderare din 2005 le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe pietele lor de forta de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE. Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). In decursul perioadei de 7 ani, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul acestora (asa cum a procedat Spania in 22 iulie acest an). Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

Olanda si Marea Britanie au anuntat deja, in ultimele saptamani, ca vor mentine restrictiile pentru lucratorii romani si bulgari si in ultimii doi ani ai perioadei de tranzitie generala, pana la 31 decembrie 2013.

Sursa articol: fin.ro
Sursa foto: danioanpopescu.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.