Connect with us

POLITICĂ

VIDEO Bilanțul SRI pe anul 2015. Klaus Iohannis: ”Serviciul Român de Informaţii şi-a făcut datoria – pe deplin, cu eficienţă şi seriozitate”

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat, marţi, la bilanţul SRI, activitatea pe care au depus-o ofiţerii acestei instituţii, dar a făcut şi mai multe atenţionări referitoare la ameninţările contemporane cu care se confruntă România şi Europa.

Klaus Iohannis a susţinut la sfârşitul şedinţei bilanţului SRI o declaraţie de presă referitoare la temele abordate.

”La bilanţul SRI am mulţumit celor care, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură într-o perioadă cu multe probleme și riscuri de securitate. SRI contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune. Am remarcat totodată contribuția esențială a Serviciului la lupta împotriva corupției şi a rețelelor de evaziune și crimă organizată.

Avem însă restanţe în materie de legislaţie. Trebuie să reluăm discuția cu privire la legile din domeniul securității cibernetice, precum și la ansamblul reglementărilor în domeniul securității naționale. Este nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere și coordonare, dar care nu mai poate întârzia. Într-o democrație consolidată, politicile şi strategiile de securitate trebuie să beneficieze de un cadru de dezbatere şi susţinere la nivelul societăţii civile”, a scris președintele pe Facebook.

”Le-am dat un mesaj pe care pot să îl sintetizez simplu: Serviciul Român de Informaţii şi-a făcut datoria – pe deplin, cu eficienţă şi seriozitate. Am ţinut să mulţumesc celor care lucrează în Serviciul Român de Informaţii şi care, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură, într-o perioadă cu multe probleme şi riscuri. Cred că cea mai bună recunoaştere a activităţii Serviciului este însă gradul de încredere de care se bucură din partea cetăţenilor României“ a declarat şeful statului, potrivit Adevărul.

Iohannis a punctat mai multe teme referitoare la modul cum şi-a desfăşurat activitatea SRI în 2015 şi realizările acestuia.

„Pentru 2015, am dorit să subliniez câteva aspecte. În primul rând, România este o ţară sigură, scutită de incidente de securitate şi terorism. Am mulţumit celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetăţenilor României. În al doilea rând, SRI a contribuit esenţial la lupta împotriva corupţiei, care rămâne unul din cele mai sensibile subiecte, relevant deopotrivă pentru instituţii, dar şi pentru opinia publică. Am remarcat şi activitatea împotriva reţelelor de evaziune şi crimă organizată, dar şi rolul jucat de SRI în zona de cyber intelligence. Nu în ultimul rând, mă bucur să constat că SRI este un partener respectat şi credibil în comunitatea de informaţii euroatlantică şi contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune“ a adăugat liderul de la Palatul Cotroceni.

Iohannis nu a trecut cu vederea nici problematica ameninărilor contemporane, acţiuni teroriste având loc în inima Europei. „Ne-am îndreptat atenţia şi asupra viitorului. Am spus celor prezenţi ce aştept de la Serviciul Român de Informaţii şi ce cred că aşteaptă cetăţenii. În primul rând, aştept continuitate şi consecvenţă în acţiuni şi în rezultate. În materie de securitate nu este loc decât de profesionalism 100%. Consider că pe fondul creşterii alarmante a ameninţării teroriste în Europa, colaborarea şi coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esenţială. În plan intern, Serviciului îi revine în continuare o misiune esenţială în ce priveşte apărarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei. Pe de altă parte, cred că cetăţenii aşteaptă de la Serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranţă şi să le fie respectate drepturile şi libertăţile. În ambele direcţii, SRI are o datorie importantă“, a completat şeful statului.

Preşedintele României a abordat şi o temă de actualitate: legislaţia referitoare la securitatea naţională. „Am vorbit şi despre restanţele pe care le avem în materie de legislaţie. Mă refer aici atât la reluarea discuţiei cu privire la legislaţia din domeniul securităţii cibernetice, cât şi la ansamblul reglementărilor în domeniul securităţii naţionale. Absenţa unei legislaţii coerente, unitare şi actualizate în materie de securitate naţională rămâne o temă sensibilă. Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere şi coordonare, dar nu mai poate întârzia“, a conchis Iohannis.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Deputatul Ionuț Stroe, mesaj din Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Am reușit o radiografie obiectivă și clară a situației din Albania. Procesul de monitorizare, încheiat

Published

on

© Ionuț Stroe - Facebook

Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat ieri, 17 aprilie, rezoluția care încheie procesul de monitorizare pentru Albania, ca urmare a raportului întocmit de deputatul român, Ionuț Stroe.

„Acest moment marchează finalul unei misiuni importante, de peste un an, în care am avut nenumărate întâlniri și discuții cu toate forțele politice din Albania, cu societatea civilă, cu parlamentul, zona justiției și guvernul albanez. Am reușit o radiografie obiectivă și clară a situației din Albania”, a trasmis deputatul român într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit acestuia, „este o zi istorică pentru Albania, care se afla sub monitorizare din anul 1995”: „Este o onoare pentru mine să fi contribuit la acest moment.”

„Acesta este rolul Consiliului Europei, de a ghida, ajuta și susține statele membre pentru a-și consolida democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului”, a mai adăugat Ionuț Stroe. 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

“Pasele între prieteni merg cel mai bine. Acum e timpul României să înscrie!” – Reacția lui Ciolacu după ce Scholz i-a dăruit o minge de fotbal pentru EURO 2024

Published

on

© Guvernul României

Cancelarul german Olaf Scholz i-a dăruit sâmbătă premierului Marcel Ciolacu o minge de fotbal cu înscripția Campionatului European de Fotbal 2024 pe care Germania îl va găzdui în perioada 14 iunie – 14 iulie și care l-a România s-a calificat după o pauză de opt ani.

“Pasele între prieteni merg cel mai bine”, a scris Ciolacu, pe Facebook, unde a distribuit o fotografie cu momentul imortalizat.

“Acum e timpul României să înscrie! În iunie, și tricolorii și românii vor face o figură frumoasă în Europa!”, a continuat liderul PSD.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut sâmbătă o întrevedere, la Palatul Victoria, cu cancelarul federal german, Olaf Scholz, aflat în vizită în România, unde Partidul Social Democrat şi PES activists România găzduiesc, la Palatul Parlamentului, o reuniune a liderilor Partidului Socialiştilor Europeni la care participă, alături de Ciolacu și Scholz, comisarul european Nicolas Schmit, candidatul PES la șefia Comisiei Europene, și preşedintele PES, Stefan Lofven.

Discuțiile au vizat aprofundarea relațiilor bilaterale, cooperarea în plan economic și de securitate, aderarea completă a României la Schengen, precum și teme de interes european, în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu premierul ceh Petr Fiala: Alegerile europene vor fi momentul în care forţele democratice trebuie să afirme cu tărie angajamentul faţă de valorile occidentale

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Preşedintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a avut joi, la Praga, o întrevedere cu premierul Republicii Cehe, Petr Fiala, el afirmând că cele două ţări vor da pe 9 iunie testul alegerilor europarlamentare şi că acesta este momentul în care forţele democratice trebuie să afirme cu tărie angajamentul faţă de valorile occidentale.

”M-am văzut la Praga cu premierul Republicii Cehe, Petr Fiala, pe care l-am vizitat la sediul Guvernului. Am discutat despre întărirea cooperării dintre cele două state şi modalităţi prin care putem face faţă complicaţiilor geopolitice şi economice care afectează întreg continentul”, a transmis, într-o postare pe Facebook, președintele PNL.

Nicolae Ciucă a subliniat că în asemenea perioade, este foarte importantă solidaritatea între statele partenere în cadrul Uniunii Europene, pentru că doar împreună avem forţa de a depăşi cele mai dificile provocări.

”Ţările noastre vor da pe 9 iunie testul alegerilor europarlamentare. Premierul ceh şi cu mine apreciem că acesta este momentul în care forţele democratice trebuie să afirme cu tărie angajamentul faţă de valorile occidentale”, a mai spus Ciucă.

”I-am mulţumit, de asemenea, pentru sprijinul pe care ţara sa îl acordă României în favoarea admiterii noastre depline în Spaţiul Schengen şi în cadrul procesului de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD)”  a mai afirmat liderul liberal.

Președintele Senatului a efectuat în această săptămână o vizită la Praga, unde a avut întrevederi și cu președintele ceh, Petr Pavel, “un prieten vechi” din vremurile când ambii serveau în uniformă militară, dar și cu omologul său, președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ7 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest 2024 marchează o nouă etapă în colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA12 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.13 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA14 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA14 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

MAREA BRITANIE15 hours ago

Comisia Europeană dorește începerea negocierilor de stabilire a unui acord între UE și Marea Britanie privind mobilitatea tinerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii

NATO16 hours ago

Cinci avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole protejează spațiul aerian al NATO deasupra României, fiind dislocate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

G716 hours ago

Ministrul german de externe cere G7 ”măsuri suplimentare” contra Iranului după atacul ”fără precedent” asupra Israelului

ROMÂNIA14 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO7 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending