BlogActiv.eu: Summitul UE va fi considerat un mare pas înainte. Problema e că UE nu știe cum să îl facă

Potrivit site-ului BlogActiv.eu, să amâni un summit UE este un lucru neobișnuit, însă, ce mai este obișnuit în aceste zile, se întreabă ei? În teama lor de un colaps din zona euro, liderii UE trebuie să se decidă asupra tacticilor, dar și asupra strategiilor pe termen lung.Mult noroc, domnule Van Rompuy,, ironizează cei de la BlogActiv.eu.

În urma acestor tactici, neobișnuitul va deveni scala la care să ne raportăm. Țările din zona euro trebuie să-și coordoneze guvernanțele economice în timp ce țările din afara zonei euro precum Marea Britanie, Cehia sau Danemarca trebuie să se folosască de acest avantaj pentru a se îndepărta cât mai mult de UE.

Rezultatul va fi, probabil, o Europă ”cu două viteze”. Nu neapărat împărțită între 17 țări ale zonei euro vs. cele zece din afara acestei zone. Unele țări din zona euro, precum Grecia, ar putea fi nevoite să o părăsească, și nu par foarte multe țări dornice să adere, în afara celor nordice; țări care ar putea fi tentate totuși să se distanțeze de zona risipitoare din sud.

Federalimul ar putea fi impus în zona reziduală a zonei euro, însă va arăta ca o ”căsătorie aranjată”. Se spune că acestea sunt, deseori, de succes, însă va rămâne de văzut.

Această Europă împărțită în două va avea cu siguranță impact asupra modului în care sunt luate deciziile și asupra modului în care este cheltuit bugetul UE.

Un singur lucru, în opinia lor, ar fi sigur: că summitul UE din 29 octombrie va fi considerat un succes major și un important pas înainte. Problema este că UE nu știe cum să facă acești pași mari –  este ca un gigant fragil care a făcut întotdeauna numai pași mici. Și am văzut deja un gigant prăbușindu-se și murind.

Articolul poate fi accesat la: http://reuniting-europe.blogactiv.eu/2011/10/11/the-mother-of-all-eu-summits/?utm_source=EurActiv+Newsletter&utm_campaign=44408db254-Bmail&utm_medium=email

Sursa foto: topnews.in

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *