Bloomberg: Bine ați venit în Europa, unde aproape orice problemă se transformă într-o criză. Răspunsul UE – organizarea unui summit

In cele 10 luni ale acestui an, liderii politici europeni s-au intalnit in nu mai putin de 19 ocazii, a 20-a intrunire fiind programata sambata, 24 octombrie. Este o cifra ingrijoratoare fata de cele 8 intalniri derulate anul trecut sau cele 9 summit-uri din 2013, remarca reporterii Bloomberg, potrivit business24.ro, care tin sa semnaleze ca in Europa ”aproape fiecare problema devine o criza”.

Daca nu e criza datoriilor din Grecia sau cea a refugiatilor care iau cu asalt continentul, atunci e cu siguranta amenintarea reprezentanta Rusia, iar raspunsul prompt al Bruxellesului este unul singur: organizam un summit, scrie Bloomberg.

rp_eu-countries-flags1-1024x642.jpg

“Aceste summit-uri au un caracter aproape permanent pentru ca Uniunea Europeana este in mijlocul unei crize existentiale”, crede Drew Scott, profesor de studii europene al Universitatii din Edinburgh.

“Intr-o lume dominata de euro-scepticism, observam o revenire asupra politicilor interne pe care nu am mai trait-o din anii ’60”, mentioneaza profesorul scotian.

Summit-ul din 25 octombrie este dedicat tot crizei refugiatilor, una care ia amploare, iar Angela Merkel va purta dicutii cu liderii a 8 state din centrul si sud-estul Europei pentru a analiza presiunea valului migrationist asupra zonei balcanice.

Sistemul decizional din Uniunea Europeana a ajuns atat de iritant de complex incat devine chiar el o sursa a crizelor“, observa Fredrik Erixon, directorul Centrului European pentru Politici Economice Internationale din Bruxelles.

Discutiile de la finalul acestei saptamani sunt provocate de reactiile drastice adoptate de autoritatile unor state din Balcanii de Vest: inchiderea granitelor si deturnarea fluxului de migranti catre statele din imediata vecinatate.

Cele 28 de interese diferite si amenintarea ascensiunii gruparilor anti-europene pe scena politica face ca modelul vechilor sedinte care amanau atingerea unui consens pana in ultimul minut sa fie dificil de respectat, dar si extrem de riscant.

“Pare sa consolideze opinia conform careia Uniunea Europeana este un usor disfunctionala si nu reuseste de fapt sa rezolve niciuna din problemele majore cu carese confrunta”, spune Richard Whitman, reprezentant al Institutului Chatham House din Londra.

 

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.