Bloomberg: Economia ar putea deveni principalul adversar al lui Putin

Pe măsură ce criza economică europeană se apropie de Rusia, aceasta ar puta reprezenta o amenințare mult mai puternică pentru regimul Putin decât miile de protestatari de pe străzile Moscovei, susține un editorial al agenției de știri Bloomberg, potrivit Adevarul.ro.

Agenția de evaluare financiară Moody’s a prezentat, în această săptămână, un astfel de scenariu în cadrul unui raport asupra sistemului bancar din Rusia și din alte țări membre Comunității Statelor Independente (CSI). În cel mai rău caz, dacă criza datoriilor suverane se va intensifica, mai mult de un sfert din împrumuturile bancare din CSI vor deveni neperformante iar nivelul rezervelor de capital din sistemul bancar va scădea sub nivelul minim prevăzut de instituțiile de reglementare. Economia Rusiei se va contracta cu 5% în următoarele 12 luni iar rubla se va devaloriza cu 30%. În cazul scenariului de bază, rubla se va deprecia cu 10% iar ritmul de creștere economică al Rusiei va scade de la 4,3% în 2011 la 3,5% în acest an, se arată în raportul agenției, citat de Bloomberg.

Așa cum se arată într-un raport al Școlii Superioare de Economie din Moscova, surplusul comercial al Rusiei se află în scădere iar fuga capitalului se intensifică. Chiar și în condițiile unui nivel ridicat al prețului țițeiului, politicile din ce în ce mai izolaționiste ale guvernului precum și xenofobia și autoritarismul forțează cetățenii să-și transfere banii în străinătate. Numai în al doilea trimestru al acestui an, fuga capitalului a atins 22 de miliarde de dolari, în creștere cu 200% față de perioada similară a anului trecut.

Cetățenii ruși care se găsesc în imposibilitatea de a-și transfera economiile peste hotare caută investiții sigure, care să-i protejeze de o posibilă devalorizare. Banii sunt investiți în supra-apreciata piață imobiliară din Moscova sau în cea a câtorva orașe afluente. Agenția imobiliară Domus Finance a publicat un raport în care se arată că, în luna iunie, 46% dintre noii clienți de pe piața moscovită au plătit cu bani lichizi, cetățenii temându-se de devalorizarea rublei și așteptându-se la izbucnirea unei crize financiare.

Dacă problemele economice vor provoca deteriorarea situației financiare guvernamentale, Putin va avea mari dificultăți în a redresa balanța bugetară. Regimul de la Kremlin a sporit plățile către armată și pensiile în încercarea de a menține loialitatea acestora și de a controla protestele din Moscova și din alte orașe. În aceste condiții, austeritatea ar reprezenta un dezastru politic, susțin analiștii Bloomberg.

Criza economică ar putea avea consecințe politice majore în regiune. În Rusia, protestele anti-guvernamentale au fost limitate, până în prezent, doar la clasa de mijloc în cele mai importante orașe. În restul țării, contractul social al regimului Putin, de loialitate în schimbul stabilității economice, rămâne intact. O prăbușire a economiei ar putea rupe ireversibil acest contract.

Sursa articol: Adevarul.ro
Foto: tariganter.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.