Bloomberg: Recapitalizarea băncilor elene le-ar putea ajuta să oprească retragerile de depozite

Recapitalizarea celor mai mari patru bănci din Grecia cu 18 miliarde euro le-ar putea ajuta să oprească hemoragia de bani din ultimii doi ani şi jumătate, perioadă în care clienţii au retras 75 miliarde euro din depozitele bancare elene, se arată într-o analiză Bloomberg., potrivit Mediafax.ro.

Fondul Elen de Stabilitate Financiară a aprobat marţi seara recapitalizarea National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank şi Piraeus Bank cu 18 miliarde euro şi a transmis miercuri contractele aferente către cele patru instituţii şi către Fondul European de Stabilitate Financiară, pentru aprobare şi semnare.

Retragerile de bani din băncile elene au crescut puternic după alegerile din 6 mai, care nu au dat o coaliţie de guvernare. Partidele care se opun măsurilor de austeritate din acordul de finanţare externă cu UE, FMI şi BCE au înregistrat câştiguri importante la scrutinul din mai, iar cele două mari formaţiuni care au dominat scena politică elenă în ultimele patru decenii nu au reuşit să obţină majoritatea.

Rezultatul îngrijorător al alegerilor a crescut probabilitatea ca Grecia să iasă din zona euro şi să intre în faliment, din moment ce nerespectarea condiţiilor din acordul de finanţare externă ar conduce la blocarea ajutorului internaţional.

“Rezultatul alegerilor a şocat, marcat de creşterea partidelor anti-bailout. Astfel de perspective de viitor creează nelinişte în rândul celor care au depozite. Au avut loc retrageri masive de depozite imediat după 6 mai, care au continuat câteva zile. Recapitalizarea va ajuta la răsturnarea ieşirilor de depozite”, comentează pentruBloomberg Michael Massourakis, economist şef la Alpha Bank, în Atena.

Retragerile au încetinit la începutul săptămânii trecute, când guvernatorul băncii cetnrale a Greciei, George Provopoulos, i-a spus preşedintelui elen Karolos Papoulias că populaţia şi companiile au scos din depozite 700 milioane euro într-o singură zi, potrivit unor surse bancare. Acestea au precizat că retragerile din mai nu vor depăşi “vârfurile” din lunile anterioare.

Ziarul elen Proto Thema a scris, la finele săptămânii trecute, că banca centrală se pregăteşte să impună controale de capital, ştire care a declanşat luni o nouă accelerare a retragerilor de depozite, potrivit uneia dintre surse.

Depozitele bancare din Grecia au scăzut în februarie cu 4,6 miliarde euro, circa 2,8%, pe fondul negocierilor purtate de statul elen pentru restructurarea parţială a datoriei de stat. În martie, depozitele au crescut cu 1,4 miliarde euro, potrivit datelor băncii centrale, trend care a continuat în aprilie, susţine Massourakis.

Mai multe informaţii AICI.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  evros-line.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *