BNR a redus din nou dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, la 5,5% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis joi să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,75% la 5,5% pe an, la un nou minim istoric, mişcare anticipată de majoritatea analiştilor, potrivit Adevarul.ro.

Scăderea dobânzii va fi aplicată începând de vineri, 3 februarie, şi odată cu reducerea dobânzii de politică monetară de la 5,75% la 5,5%, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit coboară la nivelul de 1,5% de la 1,75%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 9,5% pe an faţă de 9,75%.

De la începutul anului, BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, prima tăiere de 0,25 puncte fiind aplicată din 6 ianuarie, ceea ce arată o îngrijorare mai mare a băncii centrale în ceea ce priveşte perspectivele unei recesiuni economice decât în privinţa ratei inflaţiei.

În acelaşi timp, BNR se pare că mizează pe o politică monetară relaxată pe termen lung din partea Băncii centrale Europene, ceea ce va face ca diferenţialul de dobând să rămână suficient de larg pentru a nu pune presiune pe cursul de schimb.

Articolul integral poate fi citit aici.
Sursa foto:  lorelei-dacadragostenuenimicnue.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *