BNR vede inflaţia din martie 2012 la mai puţin de 2%

Proiecţia Băncii Naţionale privind evoluţia inflaţiei în următoarea perioadă arată o scădere a indicelui preţurilor de consum până sub 2% în primăvară, urmată de o creştere uşoară până deasupra ţintei de 3% în lunile de vară, a anunţat guvernatorul BNR Mugur Isărescu în conferinţa de prezentare a raportului asupra inflaţiei.

Dacă am fi menţinut dobânda cheie la acelaşi nivel, pieţele ar fi spus că BNR ştie ceva. Noi am redus dobânda şi, într-adevăr, ştiu ceva, anume faptul că dezinflaţia va continua în următoarele luni“, a spus Isărescu.

El a identificat câteva presiuni inflaţioniste, printre care cea mai puternică ar fi aceea generată de situaţia financiară din Europa, situaţie care “ar putea deprecia cursul euro, dar şi al dolarului”.

Isărescu a arătat şi factorii care conduc la scăderea inflaţiei, printre aceştia numărându-se menţinerea preţurilor administrate şi dispariţia efectelor majorării TVA din iulie 2010. În lunile de vară, a mai spus Isărescu, nu ne aşteptăm la scăderi de preţ ale legumelor şi fructelor, dar este posibil să acţioneze efectul de bază.

Isărescu: creşterea masei monetare nu e o presiune inflaţionistă

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, întrebat fiind ce legătură există între inflaţie şi faptul că masa monetară a crescut, a explicat că în primul rând Banca Naţională defineşte inflaţia exclusiv ca majorare a preţurilor şi nu o pune în corelaţie cu evoluţia masei monetare.

Reamintim că teoriile clasice economice arată că mai mulţi bani aflaţi în circulaţie presează în sus inflaţia, creşterea masei monetare fiind unul dintre principalii factori ai scumpirii mărfurilor.

Contrar acestor teorii, guvernatorul Isărescu a arătat că masa monetară a crescut semnificativ în ultimii zece ani, în schimb inflaţia a scăzut de la peste 40% la sub 4%. Creşterea masei monetare nu este un factor inflaţionist, preţurile evoluează în funcţie de cerere şi ofertă.

Creştere economică de peste 2% în 2012

Guvernatorul Isărescu a ţinut să precizeze că în estimările privind inflaţia are în vedere evoluţia cursului de schimb şi creşterea economică, însă cifrele nu se dezvăluie public. “Referitor la curs, anticipaţia noastră se află în zona de echilibru care există chiar acum, dar nu vreau să vă dau cifre pentru că lumea se uită la curs ca la ceva de bine când euro scade, respectiv de rău când euro creşte. Cât despre creşterea economică, vă pot spune că am luat în calcul un avans al PIB de doi şi ceva la sută pentru anul viitor“, a mai spus Isărescu.

Articolul a fost preluat de pe adevarul.ro.

Sursa foto: deveghepatriei.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *