Europarlamentarul Sebastian Bodu si un coleg polonez indeamna 100 de milioane de europeni din 12 state membre UE sa boicoteze produsele olandeze

Scandalul provocat de pozitia Olandei in privinta aderarii Romaniei la Schengen si apoi cel legat de site-ul care gazduieste mesaje discrimantorii la adresa est-europenilor i-a determinat pe europarlamentarii Sebastian Bodu si Jacek SARYUSZ-WOLSKI, seful popularilor polonezi din Parlamentul European sa ia atitudine. Intr-o scrisoare transmisa catre caleaeuropeana.ro de catre delegatia romana din  Grupul Popularilor din PE, cei doi indeamna cele 100 de milioane de locuitori ai celor 12 state membre din spatele vechii Cortine de Fier, intrate in UE dupa 2004, sa boicoteze produsele olandeze, in semn de protest.

Redam in continuare continutul apelului:

Bruxelles 17.02.2012

Scrisoare deschisa catre cetatenii din Europa Centrala si de Est

“Dragi cetăţeni din Europa Centrală şi de Est,

Vreme de aproape jumătate de secol am trăit, mare parte dintre noi, departe de Europa Occidentală şi valorile ei democratice. Atunci când Uniunea Europeană ne-a deschis larg braţele şi ne-a primit, pe unii în 2004 şi pe alţii în 2007, dupa eforturi uriase facute pe drumul integrarii, am crezut că nu ne vom mai simţi nicicând excluşi, că vom fi parte a unei mari familii cu care împărtăşim aceleaşi valori şi cu care vom împărţi şi bune şi rele.

Am crezut, noi, cele 100 de milioane de cetăţeni europeni care au trăit în spatele unei cortine de fier discreţionare, impuse de altii impotriva vointei noastre si a cursului firesc al istoriei, că în Uniunea Europeană nu vom mai fi judecaţi la grămadă, nu ne vom mai simţi discriminaţi sau umiliţi pentru ca vrem sa calatorim, sa muncim, sa traim intr-un spatiu coumun prin esenta.

Un partid radical din Olanda a reuşit, însă, să ne amintească faptul că extremismul şi discriminarea pe bază de cetăţenie nu au murit în Europa anului 2012, ba chiar sunt din ce în ce mai virulente şi acceptate la nivelul unui Guvern european.

Am auzit de la acest partid de extremă dreaptă că est-europenii sunt infractori, că sunt direct răspunzători pentru creşterea criminalităţii în Olanda, că fiecare cetăţean olandez ar trebui să se plângă dacă şi-a pierdut locul de muncă în favoarea unui nou venit în UE şi, în general, dacă „a fost deranjat” de noii cetăţeni ai Europei, sosiţi odată cu anul 2004.

Ne simţim profund lezaţi si chiar amenintati de atitudinea partidului olandez PVV, un susţinător al Guvernului actual. Premierul olandez a refuzat să se dezică de site-ul anti-imigranţi din Europa Centrală şi de Est promovat de PVV si de politica acetui partid, in general.

Considerăm că Guvernul olandez trebuie să primească un mesaj foarte clar din partea celor 100 de milioane de cetăţeni europeni care au exact aceleasi drepturi precum cei olandezi.

Facem astfel apel la boicotarea tuturor produselor olandeze în toate cele 12 state ale UE devenite membre după 2004. Atunci cand diplomatia esueaza este dreptul cetatenilor sa intervina in mod direct, prin mijloace democratice precum dreptul consumatorului de a alege. Este nevoie să dăm un semnal unit Guvernului olandez şi partidului radical caruia ii sunt tolerate actiunile extremiste. Trebuie să arătăm Olandei că are nevoie de noi la fel de mult cum noi avem nevoie să aparţinem spaţiului comunitar.

Vă încurajăm să verificaţi întotdeauna provenienţa produselor pe care le cumpăraţi. Putem trăi fără ele, mai ales ca altele, la fel de bune sunt disponibile oricand. Iata cateva din principalele produse olandeze pe care va invitam sa le ignorati pana cand acest partid va fi izolat politic: Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Kluwer, Tom Tom si lista ramane deschisa. In acest fel poate reusim si o implicare a companiilor care produc si vand aceste produse in rezolvarea acestei probleme, implicare care ar fi trebuit, in mod normal, sa intervina de la primele derapaje.

Un boicot al produselor olandeze venit din partea a 100 de milioane de consumatori este răspunsul potrivit pentru extremismul promovat de Olanda şi va transmite un mesaj clar către Guvernul sau ca nu suntem cetăţeni de mâna a doua si, mai mult, ca noi contam. Daca olandezii nu ne vor pe noi, nici noi nu vrem produsele lor.

Adoptand aceasta forma de protest, aratam ca suntem uniţi în faţa extremismului care, in lipsa unei actiuni eficiente care sa depaseasca simplele vorbe, riscă să escaladeze şi să transforme Europa în care trăim într-un loc cu valori răsturnate, în care nu ne mai regăsim, sau sa duca chiar la violente fizice cu efecte greu calculabile.”

Sebastian V. BODU MEP
Vice-Chairman of the Committee on Legal Affairs

Jacek SARYUSZ-WOLSKI MEP

Head of the Polish delegation to the EPP Group in the European Parliament

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.