Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: Unii investitori s-ar putea retrage din România
Turbulenţele de pe pieţele emergente, afectate de retrageri masive de capital după ce Rezerva Federală a redus programul de injecţii de de lichiditate, i-ar putea putea determina pe investitori să retragă capital şi din România, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, într-un interviu acordat Wall Street Journal (WSJ), potrivit Adevarul.ro.
Pieţele emergente din întreaga lume sunt afectate de retrageri masive de capital, după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a redus programul de injecţii de lichiditate prin preluarea de obligaţiuni.
Mai multe state emergente, printre care şi Turcia, au fost nevoite să majoreze dobânzile în ultimele săptămâni pentru a stopa deprecierile monedelor naţionale şi pentru a opri ieşirile de capital. Olteanu a afirmat, în interviul acordat WSJ, că turbulenţele de pe pieţele emergente i-ar putea determina pe investitori să retragă capital şi din România.
Banca Naţională a României (BNR) nu va mai reduce dobânda de politică monetară, nivelul de 3,5% stabilit marţi urmând să fie menţinut pentru o perioadă destul de lungă, a mai spus viceguvernatorul BNR.
“Am încheiat ciclul de relaxare. Având în vedere situaţia actuală, locală şi internaţională, ne aşteptăm să rămânem la acest nivel pentru o perioadă destul de lungă”, a afirmat Olteanu la New York, potrivit WSJ.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus marţi dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric. Este cea de-a şasea scădere a dobânzii de la începutul anului trecut.
Olteanu a explicat totodată că nivelul scăzut al inflaţiei din România oferă băncii centrale spaţiu de manevră pentru relaxarea politicii monetare. Rata inflaţiei a fost anul trecut de 1,55%, atingând un minim istoric.
Recent comments: