Bresele de securitate ale scutului de la Deveselu

de Dan Carbunaru

Coruptia, proasta guvernare si lipsa investitiilor straine pot genera pentru Romania mai multe vulnerabilitati de securitate nationala decat cele de care ne-ar putea apara scutul de la Deveselu. Ideea de a trimite Armata dupa evazionisti, lansata anul trecut, chiar daca e de neluat in serios, ascunde un sambure de adevar. Pe umerii Armatei Romane si a soldatilor nostri care au luptat pe fronturile din Afganistan si Irak avea sa se ridice si consolideze statutul de tara membra NATO. Profesionalizarea armatei, unul dintre putinele domenii in care Profesionalizarea nu a ramas un concept pe hartie a aratat ca Romania poate fi un partener serios al Occidentului. Din pacate a ramas aproape un domeniu singular. Ar fi de adaugat, desigur, rolul serviciilor secrete in lupta impotriva terorismului, elogiata mai degraba in afara tarii decat in interiorul ei.

_MG_3013 dan carbunaruLupta surda a Justitiei cu marea coruptie si retelele de crima organizata inca nu s-a terminat sau cel putin nu s-a transat in favoarea statului de drept.

Si aici incep problemele mari ale Romaniei.

Fara un mediu economic curat sau cel putin atractiv, investitiile straine, mai ales acum, cand banii au devenit mai rari si mai scumpi, intarziie sa apara. Cu o economie gafaind, chiar si in crestere cu 2 la suta pe an, prosperitatea asteptata dupa aderaraea la UE mai sta la usa.

Modernizarea statului, promisa de Presedintele Traian Basescu si reiterata la debutul crizei, vazuta ca oportunitate, s-a blocat in luptele politice interne, pe orizontala si vertical, intre parteneri sau inamici politici, intre administratia central si locala. Cei mai saraci membri ai clubului European nu pot fi in siguranta daca prosperitatea ramane in afara granitelor tarii.

Pentru toate aceste probleme, sistemul anti-racheta american se va dovedi ineficient. In tara in care copiii sunt sfartecati de vii de haitele de caini, medicii pleaca cu miile iar rata firmelor intrate in insolventa e de zece ori mai mare decat in Polonia, lupta noastra cu noi insine ne creeaza vulnerabilitati pe care medicamentele Occidentale nu le pot remedia.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.