Bruxelles: 32 de oraşe din Europa, recompensate pentru proiectele destinate persoanelor în vârstă

european commission32 de orașe și de regiuni din întreaga Europă au fost recompensate pentru găsirea unor modalități noi de a ajuta persoanele în vârstă. Orașele și regiunile câștigătoare au pus în aplicare soluții tehnologice, sociale sau organizaționale inovatoare pentru a mări eficiența sistemelor de asistență medicală și socială și au primit premii de la doamna Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru agenda digitală. Câștigătorii provin din Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Suedia, Olanda și Marea Britanie. 13 situri de referință au primit câte trei stele, 12 au primit câte două stele și 7 situri au primit câte o stea.

Neelie Kroes a declarat: „Fiecare dintre noi își dorește să fie independent pe măsură ce îmbătrânește și toți cetățenii europeni ar trebui să aibă șanse egale în acest sens. Recompensând cele mai bune idei le putem disemina și suntem astfel în măsură să le oferim persoanelor în vârstă această oportunitate”.

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate, a declarat: „Sunt încântat de faptul că persoanele care au lucrat pentru ca aceste 32 de situri să fie un succes au venit la Bruxelles pentru a face schimb de idei și de cunoștințe. Este important ca asemenea situații, în care sunt folosite deja inovații pentru a-i ajuta pe cetățenii vârstnici să ducă o viață sănătoasă și activă, să constituie o sursă de inspirație pentru noi toți. Următorul pas constă în utilizarea la scară largă a unor asemenea soluții.”

Parteneriatul de inovare al Comisiei privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate cuprinde șase categorii de inovare: aderența la tratament, prevenirea căzăturilor, fragilitatea și malnutriția, asistența integrată, autonomia și mediile adaptate persoanelor vârstnice. Câteva exemple de bune practici:

  • Andaluzia (Spania) are un sistem electronic integrat de informații privind sănătatea pentru toți cei 8,5 milioane de locuitori ai săi, a optimizat coordonarea structurilor de asistență medicală și socială și a sporit bunăstarea socială a celor aproape 1,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
  • Scoția a pus în aplicare un instrument pentru previzionarea riscurilor, în contextul inițiativelor privind îngrijirile anticipate, pentru a-și putea atinge până în 2020 obiectivul ca toți cetățenii săi să poată trăi mai mult și mai sănătos, la domiciliu sau într-o instituție de profil. Au rezultat mai puține internări în spital, scurtarea duratei spitalizărilor și economii nete de 190 GBP per pacient.
  • Regiunea bască din Spania utilizează 14 proiecte TIC pentru a pune în aplicare strategia sa pentru persoanele care suferă de boli cronice. Până în prezent, s-au înregistrat o reducere cu 38 % a spitalizărilor cazurilor complexe și o reducere cu 26 % a numărului urgențelor.
  • Universitatea din Coimbra, Portugalia, sprijină părțile interesate, care au o abordare holistică, în vederea implementării practicilor inovatoare. S-au înregistrat rezultate pozitive în domeniul îmbătrânirii cognitive, al demenței și al deteriorării vederii, fiind evaluați de specialiști 1 350 de pacienți pe an și creându-se peste 100 de locuri de muncă.

Mai multe informatii AICI.

Sursa: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.