Bruxelles, după presiunile presei britanice: Declansam sanctiuni daca romanii vor fi blocati pe piata muncii

In Marea Britanie se intensifica presiunea unor tabloide asupra guvernului conservator de la Londra, pentru blocarea accesului lucratorilor romani si bulgari pe piata britanica a muncii si din ianuarie 2014.

european-commissionComisia Europeana avertizeaza cu sanctiuni daca cele 9 state membre UE cu restrictii pe pietele muncii pentru romani si bulgari vor refuza sa le ridice, insa in practica o pocedura de infringement ar putea dura si mai bine de 2 ani, notează HotNews.ro.

Ministerul de Interne londonez sustine ca prefera sa ia masuri interne de combatere a abuzului unor cetateni europeni asupra ajutoarelor sociale britanice. Diplomatia de la Bucuresti afirma ca Marea Britanie a dat asigurari ca nu intentioneaza sa mentina restrictiile pentru lucratorii romani si bulgari din 1 ianuarie 2014.

Din 1 ianuarie 2014, si ultimele 9 state membre UE trebuie sa ridice restrictiile pentru romani: Austria, Germania, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie – atat pentru lucratorii romani si bulgari, precum si Spania (unde doar pentru lucratorii romani mai sunt restrictii partiale in prezent).

“Aceasta perioada de tranzitie a fost introdusa pentru a permite statelor membre sa pregateasca pietele fortei de munca si este strict limitata in timp . Acest lucru se datoreaza faptului ca libera circulatie a lucratorilor este una dintre libertatile fundamentale consacrate in Tratatul UE si constituie o parte esentiala a pietei unice a UE. Exceptiile de la libera circulatie a lucratorilor trebuie sa ramana exceptionale. Incepand cu 1 ianuarie 2014, lucratorii romani si bulgari vor beneficia pe deplin de legislatia UE privind libera circulatie a lucratorilor la fel si alti cetateni din UE”, a declarat luni, pentru HotNews.ro, Jonathan Todd, purtator de cuvat al comisarului european pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor.

Reprezentantul Comisiei Europene insista ca “dupa 31 decembrie 2013 nu exista posibilitatea ca un stat membru sa mentina sau sa reintroduca masuri de restrictionare a accesului lucratorilor romani si bulgari pe piata fortei de munca“, in conditiile actualelor tratate.

In cazul in care un stat membru va impune restrictii pe piata muncii romanilor si bulgarilor si din 1 ianuarie 2014, Comisia Europeana sustine ca va declansa imediat procedura de sanctionare a acelui guvern. 

“Comisia Europeana nu a primit niciun semnal ca vreun stat membru intentioneaza sa mentina restrictiile la libera circulatie a lucratorilor din Bulgaria si Romania dupa 31 decembrie 2013. In cazul in care se va intampla asa, aceasta ar fi o incalcare a Tratatelor, iar Comisia Europeana ar deschide o procedura de infringement”, subliniaza purtatorul de cuvant al comisarului european pentru ocuparea fortei de munca.

Mai multe informatii AICI.

Sursa: HotNews.ro
Foto:

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.