Bruxelles propune extinderea regulii ‘n+3’ pentru Romania si Slovacia, pentru a putea absorbi fondurile europene puse la dispozitie

euro fundsComisia Europeana (CE) a propus marti o masura care extinde regula ‘n+3’ pentru Romania si Slovacia dincolo de 2013, in conformitate cu o cerere in acest sens a Consiliului European din februarie, reducand astfel riscul de dezangajare a fondurilor de coeziune din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor, anunta Agerpres, potrivit HotNews.ro.

CE a propus marti doua masuri pentru a ajuta tarile afectate de criza sa utilizeze fondurile UE, ajutand statele membre sa gaseasca solutii la problema somajului in randul tinerilor, sa sprijine Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) si sa plateasca proiecte majore de infrastructura.

Prima masura ar contribui la mobilizarea a aproximativ 500 de milioane de euro de investitii pentru incurajarea cresterii in Grecia, Cipru si Portugalia. Aceasta ar majora contributia UE de investitii in favoarea politicii de coeziune si ar permite o contributie nationala mai redusa. Decizia executivului comunitar ar putea prelungi cu inca doi ani un acord privind cofinantarea din decembrie 2011, ceea ce ar usura presiunea asupra bugetelor nationale fara a implica fonduri noi de la UE.

Cea de-a doua masura propusa marti de CE ar oferi Romaniei si Slovaciei mai mult timp pentru a cheltui fondurile alocate in cadrul politicii de coeziune. Aceasta ar permite o mai buna selectie si implementare a proiectelor strategice, apreciaza executivul comunitar in comunicat.

“Masurile specifice pe care le-am adoptat astazi vor ajuta aceste tari sa utilizeze atat de necesarele investitii pentru a crea locuri de munca sustenabile sprijinind IMM-urile si ajutandu-le sa obtina finantare, pentru a ajuta tinerii sa se reintegreze pe piata muncii si pentru a incuraja inovarea si cercetarea. Aceste masuri nu vor fi doar in beneficiul tarilor implicate, ci si pentru Europa in ansamblul ei. Insa ar trebui sa adaug ca, desi prezenta propunere ofera spatiu de manevra, ea nu poate inlocui reformele si masurile de accelerare in ceea ce priveste utilizarea fondurilor”, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, citat in comunicat.

Propunerea de marti a CE extinde regula ‘n+3’ pentru Romania si Slovacia care, altfel, ar fi expirat in 2013. Masura ofera celor doua state o mai mare libertate de a cheltui si de a solicita fonduri de la UE, reducand riscul de pierdere a banilor europeni

Sursa: HotNews.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *