Bruxelles-ul propune relaxarea regulilor bugetare pentru statele care se confrunta cu probleme economice

BarrosoUnele dintre guvernele UE ar putea primi o mai mare libertate in atingerea obiectivelor bugetare, a declarat Comisia Europeana intr-o propunere de relaxare a regulilor cu scopul de a contracara acuzatiile potrivit carora politicile de  reducere a cheltuielilor tin pe loc economia.

Regulile bugetare, pentru care Italia si Franta au pledat impotriva Germaniei si a austeritatii fiscle, ar putea permite tarilor cu datorii mici si deficite sa cheltuiasca mai mult pe proiecte pro-crestere, mai degraba decat doar pe reducerea acestui deficit, informeaza EurActiv.com.

Comisarul UE pentru Afaceri Economice şi Monetare Olli Rehn, va face propunerea ministrilor de finante din UE. Dupa ce se va da acordul, planul ar putea fi pus rapid in aplicare, noteaza sursa citata.

“Trebuie să promovăm posibilităţi de investiţie şi creştere, în conformitate cu Pactul de Stabilitate şi Creştere. Comisia a analizat posibilitatea de a facilita programe de investiţii publice nerecurente cu impact dovedit asupra sustenabilităţii finanţelor publice, derulate de statele membre în contextul evaluării Programelor de Stabilitate şi Convergenţă. La evaluarea bugetelor naţionale pentru 2013 şi 2014, vom lua pe baze individuale în calcul – din nou, în deplină conformitate cu Pactul de Stabilitate şi Creştere – permiterea unor deviaţii temporare de la ţinta de deficit structural către obiectivele pe termen mediu stabilite în recomandările transmise fiecărei ţări”, a spus Barroso, într-un discurs în Parlamentul European.

Abaterile de la ţintele bugetare trebuie să fie justificate de cheltuieli pentru proiecte cofinanţate cu fonduri UE în cadrul Politicii Structurale şi de Coeziune, Reţelelor Trans-Europene şi Facilităţii Conectarea Europei (transport, energie şi telecomunicaţii).

“O astfel de abatere trebuie sa fie conectata cu cheltuielile nationale pe proiecte cu un efect bugetar direct, pozitiv, verifical si pe termen lung”a adaugat Barroso.

Sursa: EurActiv.com
Foto: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.