Cioloș: Este important proiectul de buget pe 2014-2020 să fie cât mai repede aprobat

 dacian ciolosDacian Ciolos, comisar european pentru agricultura, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro că este important acum ca Parlamentul European sa ia o decizie rapida in privinta bugetului UE pentru 2014-2020, altfel pierderile pentru UE riscând sa fie mult mai mari.

Ciolos a vorbit si despre agricultura Romaniei, enumerând cele patru mari probleme structurale care trebuie rezolvate: fiscalizare veniturilor, organizarea si asocierea fermierilor, comasarea terenurilor agricole farimitate, colectarea, stocarea si comercializarea productiei.

Rep: Credeți că Parlamentul European ar trebui să aprobe acest acord, acest proiect de buget?

Dacian Ciolos: Da, eu cred că e important să avem o decizie cat mai rapidă, desigur Parlamentul  European va avea un cuvânt de spus, cu siguranță își va exprima opiniile și probabil ca va fi și o discuție, o negociere cu Consiliul European, nu știu dacă asupra cifrei bugetului, dar probabil asupra flexibilității în utilizarea acestui buget, dar din punctul meu de vedere cred ca e important sa existe o decizie cat mai rapidă.

Rep: Avand in vedere pozitia statelor contributoare și această politică de austeritate de care vorbeați, credeti ca putea Romania sa obtină condiții mai bune in aceste negocieri?

Dacian Ciolos: E greu de spus si eu unul nu m-as hazarda intr-o astfel de discutie ex-post. O astfel de discutie ar fi putut fi utila cu o saptamana, două, trei, o lună înainte de Consiliul European când ar fi putut discuta România cum sa facă să obțină mai mulți bani. După ce faptul e împlinit cred că dacă energiile sunt concentrate pe astfel de discuții și nu spre modul cum trebuie sa se pregătească România pentru a absorbi banii pe care i-a folosit – și în treacă fie spus, o alocare mai mare decât în perioada bugetară actuală – și vedeți că și în perioada de buget actuală, absorbția este dificilă mai ales pe fondul de coeziune, deci dacă atenția și energia nu se focalizează pe cum să se pregătească autoritățile române să absoarbă acești bani, nu prea văd – dincolo de dezbaterea politică – nu prea văd utilitatea unei astfel de discuții.

Articolul integral, disponibil AICI.

Sursa: HotNews.ro
Foto: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.