Interviu Adevarul. Traian Băsescu, despre bugetul UE: Înţeleg dezamăgirea europarlamentarilor, dar recomandarea mea este să voteze pentru

Într-un interviu acordat luni, la Cotroceni, ziarului „Adevărul“, preşedintele României, Traian Băsescu, arată că România ar fi dezavantajată în cazul în care nu s-ar adopta bugetul Uniunii aşa cum a fost el negociat la Consiliul European.

„Adevărul“: Aţi făcut parte din elita care a decis bugetul european. După multe negocieri, s-a ajuns la o soluţie. Din nefericire, Parlamentul European vine să întoarcă situaţia. Aş vrea să citez vorbele unui personaj pe care îl cunoaşteţi bine, Joseph Daul: „Acest Summit nu a fost european decât cu numele, a semănat cu o negociere între vânzători de covoare“. Este o afirmaţie foarte dură. Vă simţiţi atins de această imagine a vânzătorilor de covoare?
traian basescuTraian Băsescu: Aş începe spunând că pe Joseph Daul îl cunosc foarte bine, îi înţeleg dezamăgirea profundă pentru pasul înapoi făcut în acest buget al Uniunii. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că este infinit mai bine să avem un buget, decât să nu avem un buget şi să mergem pe alocări anuale. Deci, din acest punct de vedere, recomandarea mea pentru orice parlamentar român, indiferent din ce grup face parte, este să contribuie la trecerea acestui buget prin Parlament.

 

Şi, totuşi, şefii tuturor grupurilor parlamentare au spus că nu vor vota acest buget.
Aşa cum am spus, este un pas înapoi, dar este mult mai mult decât să nu avem un buget. Lipsa unui buget ar însemna nu numai incapacitatea noastră, ca lideri politici, de a ajunge la o soluţie, dar ar însemna şi o decredibilizare politică profundă a UE. (…)

Se spune că mişcările autonomiste alimentează un sentiment din ce în ce mai puternic de euroscepticism. Senzaţia e că instituţiile europene au ajuns la un fel de limită a jocului. O simţiţi şi dvs.?  

T.B.: Categoric o resimte şi România. Să ştiţi că limita jocului nu este atât din punct de vedere al conţinutului şi reglementărilor din tratate, cât din punct de vedere al birocraţiei. Bruxelles-ul este la fel de birocratic ca şi România, dar o birocraţie mai eficientă. În mod categoric, tratatele trebuie revizuite, dar nu în sensul reprimării autorităţii Bruxelles-ului, ci dimpotrivă, în sensul creşterii vitezei de integrare. Atâta timp cât, pe de o parte, o să avem acasă la noi momente mai dificile, discursul izolaţionist, discursul anti-Bruxelles, argumentăm acest discurs cu ceea ce se vede cu ochiul liber: un Bruxelles, o Uniune cu structuri relativ greoaie şi destul de puţin eficiente. S-ar putea ca euroscepticismul să crească şi atunci va trebui să eficientizăm pe baza revizuirii tratatelor chiar instituţiile UE.

Mai multe declaratii ale presedintelui, disponibile pe Adevarul.ro.( I, II, III)

Sursa: Adevarul.ro
Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.