Decizia privind fondurile europene 2014-2020, aproape de final. Când va afla România ce bani va avea de cheltuit

Bugetul-UE

Discuţiile privind viitorul buget al Uniunii Europenese apropie de final după ce Consiliul Uniunii Europene a adoptat oficial poziţia comună privind bugetul UE pe 2014, iar Parlamentul European aprobat  rezultatul negocierilor cu Consiliul

Bugetul UE pentru perioada 2014-2020 va fi discutat în cadrul reuniunii informale din Lituania, 3-4 septembrie

Reuniunea informala a Comitetului pentru buget al Consiliului UE va avea loc la Vilnius şi Druskininkai, intre 4 si 6 septembrie, în contextul deţinerii de către Lituania a preşedinţiei rotatative a Consiliului UE.

Reprezentanţii Consiliului UE, ai Comisiei Europene si ale statelor membre vor discuta aspecte legate de bugetul UE, evoluţia plăţilor faţă de angajamentele bugetare, dar şi lecţiile oferite de prioada bugetară 2007-2013.

Bugetul UE pentru Romania in 2014-2020: 39,887 MLD. Euro

Presedintele a mentionat ca, pentru Politica de Coeziune, in acest exercitiu bugetar, 2007-2013, Romania are alocate 19,841 miliarde de euro, iar pentru exercitiul 2014-2020 are alocate 21,825 miliarde euro.

Declaratiile au fost făcute la sfarşitul summitului european din februarie a.c.

“Ceea ce inseamna o crestere de 10% pe bugetul de coeziune, suma care va fi indexata cu inflatia pe parcursul celor 7 ani. Avem deci un plus de 2 miliarde.

traian basescuPe Politica Agricola Comuna (PAC), in 2007-2013, au fost alocate Romaniei 13,828 miliarde euro, iar bugetul alocat pentru 2014-2020 este 17,516 miliarde euro, adica o crestere de 3,7 miliarde euro. “In interiorul acestui buget de 17,5 miliarde sunt cei doi piloni. Pe plati directe, pentru acest exercitiu bugetar am avut 5,726 miliarde euro, pentru exercitiul bugetar 2014-2020 avem alocate 10,393 miliarde euro”, a spus şeful statului

El a aratat ca, in total – coeziune, PAC, combaterea somajului la tineri si combaterea saraciei in mediul rural – inseamna un buget de 39,887 miliarde euro. “Cu permisiunea dumneavoastra, as spune 40 de miliarde“, a completat presedintele.

MFE: Acordul de Parteneriat pentru fondurile UE este în plină negociere și respectă calendarul agreat

Dialogul informal pe care îl poartă autorităţile române cu serviciile Comisiei Europene pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 se derulează printr-un schimb constructiv de opinii, conform calendarului agreat de comun acord cu Comisia, susţinea Ministerul Fondurilor Europene, ca replică la criticile Comisiei Europene privind draftul Acordului de Parteneriat redactat de autorităţile române.

Termenul de refacere al documentului, potrivit Comisiei Europene, este luna septembrie.

Consiliul Uniunii Europene adoptă oficial poziţia comună privind bugetul UE pe 2014

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni, în mod oficial, poziţia comună privind bugetul comunitar pentru 2014.

Procedura a fost aprobată cu abţinerea Belgiei, Danemarcei şi Marii Britanii, precizează Consiliul UE. Potrivit datelor, au fost acordate 142,2 miliarde de euro pentru angajamente, deci o reducere cu 6,15% faţă de 2013, şi 135 miliarde euro pentru plăţi, respectiv o creştere cu 1,35% comparativ cu bugetul din acest an.

Prin comparatie cu propunerea Comisiei Europene, pozitia Consiliului UE prevede o reducere de 240,68 milioane de euro pentru angajamente si 1,06 mld euro din plati.

Poziţia Consiliului serveste drept mandat presedintiei lituaniene pentru a negocia bugetul UE pentru anul viitor, impreună cu Parlamentul European, care este asteptat sa adopte amendamentele privind pozitia Consiliului îcepând cu 21 octombrie. Dacă divergenţele dintre Parlament şi Consiliul UE continuă, va începe o perioadă de conciliere de 3 săptămâni, începând cu 24 octombrie (până pe 13 noiembrie inclusiv).

Mai multe detalii privind poziţia Consiliului, Aici

Parlamentul a aprobat rezultatul negocierilor cu Consiliul privind bugetul UE pentru perioada 2014 – 2020.

European-parliament-strasbourg-insidePreşedinţii celor trei instituţii ale Uniunii Europene (Consiliul, Comisia şi Parlamentul) anuntau la sfarsitul lunii iunie că au ajuns la un acord politic privind bugetul pentru perioada 2014-2020, insa Martin Schulz, presedintele PE avertiza asupra validarii din partea eurodeputatilor a acestui proiect.

Discutiile au fost reluate săptămâna trecută în pregătirea Consiliului European. Președintele Parlamentului, Martin Schulz, negociatorul șef Alain Lamassoure (PPE, FR), Prim-ministrul Enda Kennz, Ministrul de Externe Eamon Gilmore și Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au încheiat un acord care a obținut sprijinul principalelor grupuri politice din Parlament și al statelor membre.

Textul a fost adoptat cu 474 de voturi pentru, 193 împotrivă și 42 de abțineri.

CE a obţinut Parlamentul?

Parlamentul a obținut prioritățile o flexibilitate aproape totală de mutare a fondurilor neachitate (credite de plată) de la un an la altul și o largă flexibilitate de mutare a angajamentelor de la un an la altul și dintr-o categorie de cheltuieli în alta în scopul de a facilita combaterea șomajului în rândul tinerilor, cercetarea și programul Erasmus pentru toți și de a sprijini întreprinderile mici și mijlocii. Flexibilitatea este necesară și pentru a asigura cheltuirea fiecărui euro din buget pentru ce este cea mai mare nevoie, mai ales în contextul în care bugetele anuale vor scădea.

Un succes important al Parlamentului a fost introducerea “clauzei de revizuire” care va da posibilitatea viitorului Parlament și viitoarei Comisii să aibă un punct de vedere asupra bugetului, evitând să fie pe parcursul mandatului lor prizonierii deciziilor Parlamentului și Comisiei actuale.

Comisia va prezenta o revizuire a funcționării cadrului financiar multianual, având în vedere situația economică respectivă. O atenție deosebită va fi acordată alinierii viitoarei durate a cadrului multianual – în prezent de șapte ani – la ciclurile politice de cinci ani din instituțiile europene. Revizuirea va fi însoțită de o propunere legislativă de revizuire.

Un miliard extra pentru ajutor către “cei mai defavorizați”

În discuțiile finale a fost stabilit că Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane va crește de la 2.5 miliarde de euro la 3.5 miliarde de euro. Miliardul suplimentar poate fi utilizat de statele membre, dacă vor, pentru schema de distribuție a hranei.

Ce urmează?

Rezultatul negocierilor va fi cuprins într-un regulament și într-un acord interinstituțional anexat pe care Parlamentul va trebui să îl aprobe cu majoritatea membrilor săi plus unu. Parlamentul urmează să aducă la vot regulamentul privind cadrul financiar multianual și acordul interinstituțional, în toamnă, astfel încât documentele să reflecte acordul general încheiat între Consiliu și Parlament.

Bugetul UE pentru 2014-2020 a fost aprobat initial in februarie, insa ratificarea lui a fost blocata in Parlament.

Pentru ca noul CFM să intre în vigoare în ianuarie 2014, mai rămâne să se ajungă la un acord final cu Parlamentul European.

În urma rezultatului negocierilor asupra bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014 – 2020, Romania a obtinut suma de 39 de miliarde de euro, potrivit anunţului făcut atunci de şeful statului, Traian Băsescu.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.