Milioane de europeni, condamnati la moarte prin infometare? UE reduce cu 40 la suta ajutoarele alimentare. Peste 3 milioane de romani afectati

saracie_2Peste 40 milioane de europeni vor fi afectați de reducerile bugetare riscând să sufere de foame. Potrivit unui reportaj difuzat pe site-ul PE, preluat de caleaeuropeana.ro, 4 din 5 persoane ar putea ajunge în situația de a suferi de foame după ce reducerile aplicate fondurilor UE pentru hrănirea celor foarte nevoiași au afectat substanțial acecesul acestora la servicii alimentare.

Statisticile arată că 19 milioane dintre cele 43 de milioane de europeni afectați de malnutriție beneficiau de ajutor alimentar. Acest ajutor, care provenea din excesul producției agricole a statelor membre, a fost susținut de către Comisie care a alocat 500 mil euro.

Noile prevederi bugetare reduc cu 40% acastă sumă pentru următorii 7 ani, asta în condițiile în care la nivelul UE 25 milioane de copii trăiesc sub spectrul sărăciei pe fondul crizei care a început în 2008.

„De ce sa nu ii deranjam pe bogati?”

La Charleroi, spre exemplu, în fiecare zi, 300 până la 500 persoane beneficiază zilnic de ajutor alimentar, cu 10% mai mulți decât înainte de criză. Doar 1 din 5 nevoiași vor mai avea acces la astfel de servicii, după noul buget.

”Este inacceptabil!”, declară deputatul Marc Tarabella, membru al grupului progresiv Alianța Social Democraților.

”De ce să nu îi deranjăm pe bogați? În loc să se ia de la noi care ne aflăm pe treapta cea mai de jos?” se întreabă unii dintre beneficiarii programului.

Responsabilitatea finanțării acestui  program a fost mutată în sarcina fondurilor social-europene, la rîndul lor, diminuate, prin noul pachet financiar. ”Dacă nu putem crește bugetul, măcar să facă anumite ajustări, cere eurodeputatul PPE”, Csaba Ory.”Avem nevoie de dezbateri serioase.”, este de părere acesta.

 

”Un euro pe an?! E ridicol!”

La rândul lor, organizațiile care furnizează spijin alimentar, sunt speriate de perspectiva diminuării fondurilor: ”Este șocant pentru că vorbim, practic, de 1 euro pe an pentru fiecare european” a declarat Hubert Cervaes, de la societatea Sf Societatea St Vincent de Paul. ”Un euro pe an?! E ridicol!”

Peste 3 milioane de romani primesc ajutoare alimentare

Valoarea totala a programului de ajutor pe 2013 al Uniunii Europene se ridica la 500 milioane euro. Alimentele constau din zahar si faina, de acestea beneficiind aproximativ 18 milioane de persoane din 19 state membre UE, printre care și România.

3,2 milioane de români primesc, pentru anul 2013, ajutoare alimentare pentru defavorizati in valoare de aproximativ 56 milioane euro.

Suma alocata pentru 2013 a fost distribuita, potrivit Ziare.com, astfel: Belgia – 12.020.447 euro, Bulgaria – 19.093.054 euro, Republica Ceha – 183.869 euro, Estonia – 2.421.256 euro, Irlanda – 2.597.813 euro, Grecia – 22.017.677 euro, Spania- 85.618.342 euro, Franta – 71.367.188 euro, Italia- 98.269.857 euro, Letonia – 5.208.791 euro, Lituania – 7.866.396 euro, Luxemburg – 171.704 euro, Ungaria – 13.951.019 euro, Malta – 548.475 euro, Polonia – 76.924.105 euro, Portugalia – 19.517.541 euro, Romania – 55.880.716 euro, Slovenia – 2.588.445 euro si Finlanda – 3.753.305 euro.

România se afla pe locul al doilea din Uniunea Europeană, în topul celor mai sărace țări, potrivit unui Eurobarometru publicat în luna decembrie 2012.

 

Victor Boștinaru: este un pericol mortal pentru UE. Zecile de milioane de săraci reprezintă echivalentul populației unei țări de mărimea României

”Este o slăbiciune fatală a noului buget care , în fapt, lovește, în cei cae au cea mai mare nevoie în sprijin pe timp de criză, a declarant, pentru caleaeuropeana.ro, europarlamentarul PSF Victor Bostinaru. Pentru acești oameni săraci, implicarea UE prin aceste fonduri era o manieră direct de ajutor. Propunerea Consiliului arată cât de periculoasă este filosofia austerității cu orice preț. Dacă cei mai săraci devin țintă, înseamnă că modelul social-european a murit. Numărul săracilor nu a crescut doar în România și Bulgaria, ci și în țările bogate. Când reduce la jumătate bugetul alocat lor, nu doar numărul beneficiarilor, ci și valoarea ajutoarelor vor scădea. Perspectivele unei creșteri economice modeste la nivel European îi condamnă pe acești oameni la sărăcie cronică și malnutriție. Zecile de milioane de săraci reprezintă echivalentul populației unei țări de mărimea României, iar asta arată de ce, astăzi, Europa ar trebui să-și regăsească cu adevărat modelul său inițial, să revină la sursele modelului social-european.

Nimeni nu trebuie să stea la periferia societății. Răspunsul Consilului este că voi, un număr de milioane de cetățeni de europeni veți fi condamnați la moarte prin înfometare. Și în aceste condiții, noi vrem ca cetățenii europeni,  în 2014, să voteze pentru UE.  Care e rațiunea? Evoluția societății italiene, numărul votanților antisistem reprezintă un model care s-ar putea multiplica în 2014. Este asta o soluție? Sau este un pericol mortal pentru UE?  Același lucru este valabil și pentru ajutoarele promise și încă neidentificate pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor (doar 3 mld euro și alte 3 care s-ar putea adăuga,  dar fără o perspectivă concretă).

2013 a fost declarat anul cetățeniei europene și este de-a dreptul cinic și instigator la adresa opiniei publice. Consiliul declară că milioane de oameni au șanse să moară de foame pentru că cineva a decis că nu le pasă. Așa cum nepăsându-i de tinerii șomeri, inclusiv cei cu pregătire, UE condamnă la dispariția elitelor profesionale. E o lovitură dată șansei noastre de relansare în competiția globală, cu standarde ridicate, eventual de urmat și de alte regiuni”, a mai spus Victor Bostinaru.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *