Traian Băsescu, despre bugetul UE: Reducerea va fi de 100 miliarde, faţă de propunerea Comisiei. Ce a obţinut România

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă (VIDEO aici), după ce Consilul European s-a încheiat fără ca statele membre să ajungă la un acord privind bugetul UE pentru perioada 2014- 2020. Şeful statului a prezentat principalele facilităţi obţinute de România pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2014- 2020, ce au fost cuprinse în proiectul de buget care va fi baza negocierilor viitoare, notează Realitatea.net.

 Principalele declaraţii ale presedintelui:

-Primul element a fost că solicitările de reducere a bugetului venite din partea statelor membre contributoare variau între 50 miliarde la 200 miliarde, măcar acum ştim precis un lucru: reducerea va fi de 100 miliarde, faţă de propunerea Comisiei. Al doilea element important e că, până în prezent, s-au găsit nişte soluţii mai mult sau mai puţin acceptate pentru reducerea a 70 miliarde. Până la următorul Consiliu, urmează să se găsească soluţii pentru alte 30 miliarde.

In momentul de faţă, în aceste 2 zile, România a reuşit să-şi generalizeze aceste facilităţi pentru bugetul 2014- 2020. Acum sunt generalizate pentru toate ţările, iar pentru noi lucrurile arătau foarte rău in propunerea iniţială a dlui Van Rompuy. De exemplu, TVA eligibil ajută extraordinar de mult agenţii economici, pentru că nu mai au o cheltuială cu TVA. Acest TVA vine in bugetul de stat. Cofinanţarea, care în proiectul iniţial era propusă la 75%, am reuşit s-o readucem la 85%, si aşa e deja scris în proiectul care a fost circulat azi noapte. TVA eligibil şi cofinanţare de 85% in loc de 75% inseamnă pentru bugetul de stat al României 2,2 până la 2,4  miliarde euro pe an. Ce am reuşit parţial: prefinanţarea. În propunerea iniţială a fost 2%, prin derogare am ajuns noi până la 9% , în momentul de faţă s-a acceptat o prefinanţare de 4%, e vorba de acele plăţi in avans. Sigur, la infrastructură este mult, iar la bugetul de stat e de asemeni destul de mult. Imi propun ca in intervalul urmator de negociere să ajungem totuşi la 7% măcar prefinanţări. Dacă rămânem in acord cu instituţiile financiare, am itnrodus deja ce avem deja prin exceptie, la 85% inca 10% finantare europeană, si doar 5% rămâne să fie contribuţia românească.

– Pentru 2014 – 2020, toată suma alocată României va fi sub aceste condiţii de accesare. Am stabilit toţi ca documentul la care s-a ajuns azi noapte rămâne un document bază de discuţii. Cele asupra cărora s-a convenit, aşa rămân.

Sursa: Realitatea.net
Foto:  presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *