Bula imobiliară din China stă să se spargă

Cel mai mare dezvoltator imobiliar din China anunţă că piaţa imobiliară chineză, unul dintre principalii piloni de susţinere a creşterii economice a statului, s-a schimbat radical şi că, foarte curând, preţurile se vor prăbuşi, anunta adevarul.ro.

Compania China Vanke, cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez după cota de piaţă, estimează că eforturile depuse de Guvernul de la Beijing în ultimul an pentru scăderea preţurilor din sectorul imobiliar au avut un efect mult mai sever decât se aştepta cineva. În 14 dintre cele mai mari oraşe chineze, volumul vânzărilor imobiliare s-a înjumătăţit, au mai anunţat reprezentanţii companiei.

Un semnal de alarmă pentru sectorul imobiliar chinez a venit şi din partea S&P. Dezvoltatorii chinezi se vor confrunta cu o criză severă a creditării, spun analiştii agenţiei de evaluare financiară S&P. Vânzările au intrat pe un trend descendent, iar dobânzile au crescut au crescut considerabil, punând presiune pe companiile de profil. Toate acestea în contextul în care Beijingul a luat măsuri extraordinare pentru a-i descuraja pe chinezi să-şi cumpere case. Toate aceste semnale, care arată că economia Chinei este ameninţată de o serie de dezechilibre majore nu vin însă prin surprindere. Numeroşi economişti şi oameni de afaceri au atras în nenumărate rânduri atenţia asupra situaţiei dificile în care China se află, în ciuda unei evoluţii spectaculoase a Produsului Intern Brut naţional.

„Răul nu a trecut pentru dezvoltatorii imobiliari chinezi. Ei trebuie să se pregătească pentru încetinirea vânzărilor şi scăderea preţurilor“, au explicat analiştii S&P.
Creşterea dobânzilor i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari să caute alte alternative de finanţare, chiar dacă acestea sunt mai scumpe. Însă, în contextul creşterii riscului asociat cu deteriorarea pieţelor şi perspectiva negativă, chiar şi acestea ar putea deveni, în curând, greu de accesat de către companiile imobiliare.

După ce a limitat numărul de achiziţii imobiliare în câteva dintre cele mai mari pieţe (inclusiv în Shanghai şi Beijing), Guvernul de la Beijing vrea acum să pună oprire scumpirilor din alte regiuni, ajune într-o „stare critică“, după cum a declrat premierul Wen Jiabao.
Recentele creşteri de preţuri din sectorul imobiliar i-au făcut pe oficialii chinezi să se teamă de formarea unei bule, urmată inevitabil de o cădere a pieţei, fapt ce ar avea consecinţe grave asupra economiei naţionale.
„Unul dintre punctele-cheie pe care vrem să le controlăm este să-i determinăm pe acei cumpărători care nu au nevoie urgentă de case să amâne achiziţia unei locuinţe”, a declarat adjunctul ministrului pentru Locuinţe de la Beijing. Organele de reglementare chineze au luat deja şi alte măsuri în acest sens, printre care majorarea avansului cerut şi diminuarea împrumuturilor acordate pentru achiziţia celei de-a doua case.

Într-o încercare de a-i descuraja pe speculanţi, mai multe oraşe, printre care Shanghai şi Chongquing au impus o taxă pe proprietate pentru a reduce profitul celor care vând o locuinţă.

Creşterea economică de 10,3% din Produsul Intern Brut înregistrată de China în 2010 i-a reconfirmat statutul de cea mai puternică ţară emergentă din lume. Însă apariţia clasei de mijloc şi creşterea salariilor au determinat şi creşteri de preţuri în sectorul imobiliar. Faptul că nu-şi pot permite să-şi cumpere o locuinţă rămâne una dintre principalele nemulţumiri ale chinezilor.

Mai multe informatii gasiti pe adevarul.ro.

Sursa foto: littleredbook.cn

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *