Bulgaria, discount de 11% la gazele din Rusia

Rusia va oferi Bulgariei, de la 1 aprilie, un discount surprinzător de 11% la preţul gazelor naturale, potrivit unor informaţii de la Gazprom, citate de ministrul bulgar al Energiei şi Economiei, Delian Dobrev.

Bulgaria plăteşte în prezent 600 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, tarif care va fi redus la 534 de dolari, pe o perioadă de nouă luni.

Informaţia a apărut după o întâlnire la Moscova între Dobrev, omologul său rus Serghei Şmatko şi directorul general al Gazprom, Alexei Miller, transmite Novinite, potrivit Mediafax.

În timpul discuţiilor, Miller a exprimat interesul Gazprom în construirea la Belene a unei centrale alimentată cu gaze, în urma suspendării proiectului centralei nucleare.

Guvernul bulgar condus de premierul Boiko Borisov a decis miercuri renunţarea la construcţia unei centrale nucleare la Belene, de către compania rusă Atomstroyexport, subsidiară a grupului de stat Rosaton, afirmând că proiectul este prea costisitor şi nefezabil. Atomstroyexport urma să livreze două reactoare cu o capacitate de 1.000 MW fiecare.

Bulgaria s-a angajat să plătească toate echipamentele produse deja de Rusia, suma exactă urmând să fie specificată în aprilie.

Rusia a anunţat la rândul său că va participa la toate activităţile legate de transformarea celor două unităţi prevăzute pentru proiectul nuclear de la Belene într-un singur reactor, care va fi instalat la centrala de la Kozlodui.

Cele două părţi nu au abordat problema penalităţilor pe care Bulgaria ar trebui să le plătească pentru renunţarea la proiectul centralei nucleare de la Belene.

Sursa articol: MEDIAFAX.RO

Sursa foto: viccater.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *