Bulgaria, un „Eldorado” la Sud de Dunăre

Marele diplomat roman Nicolae Titulescu spunea că „nu e nevoie să fii trădător ca să pierzi un neam; e suficient să fii nepriceput”. O fi ştiut?

China a stabilit un cap de pod în Europa prin Balcani. În septembrie 2010, premierul bulgar, Boiko Borisov, după o întâlnire cu omologul sau chinez, Wen Jiabao, declară: China va înveşti în curând în aeroporturi, porturi şi terminale de containere din Bulgaria, pentru a transforma statul balcanic în poartă de intrare a bunurilor chinezeşti în Europa.

Fostul premier roman, Emil Boc, „o personalitate marcantă a guvernării PDL” a încercat, destul de patetic spre sfârşitul anului 2011 să demonstreze preocuparea guvernanţilor romani pentru setarea unei relaţii corespunzătoare cu R.P.China „deghizând” o vizită oficială la un stand internaţional. A trecut domnia sa bariera declaraţiilor? A mai urmat ceva după patosul declaraţiilor oficialilor romani? Nu, sau în orice caz, nu acţiuni notabile.

SUA, cel mai mare investitor din Bulgaria, in 2010

În România, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Mark Gitenstein transmitea îngrijorările investitorilor americani cu privire la nivelul ridicat de corupţie în instituţiile statului, lăudând în acelaşi timp evoluţiile DNA. Se arata chiar preocupat de menţinerea domnului Daniel Morar în funcţie. Mda…preocupări clar diplomatice! În Bulgaria, investesc!  Statele Unite ale Americii au fost recunoscute drept cel mai mare investitor din Bulgaria în 2010. Potrivit Agenţiei Bulgăre pentru Investiţii, 218 companii americane au făcut investiţii în Bulgaria în 2010, cele mai multe fiind făcute în producţie, energie şi comerţ.

Romania, crestere record a deficitului

Situaţia României devine îngrijorătoare pe măsură ce nu se iau decizii, nu se conturează priorităţi, nu se gândesc strategii. Cât mai poate fi de îngrijorătoare. Frânarea exporturilor a dus la o creştere record a deficitului comercial al României, ceea ce va duce în mod automat la scăderea PIB. Deficitul comercial al României a fost de 462,8 milioane de euro în prima lună a anului, cu 82% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Este greu de presupus că în următoarea perioadă acestea îşi vor reveni. Partenerii noştri europeni asupra cărora ne-am concentrat cu precădere, parcurg ei înşişi timpuri complicate.

Am neglijat cu seninătate pieţele Asiei Centrale şi de Sud-Est, am pierdut terenul extraordinar de export şi activitate comercială atât în spaţiul Federaţie Ruse, al Orientului, fie el apropiat, mijlociu sau extins şi tratăm cu o evidentă superioritate oportunităţile imense pe care le oferă „Stan-urile”, adică ţările din fosta Uniune Sovietică. State care au nevoie de construcţie şi reconstrucţie masivă, situaţia fiind asemenatoare în multe puncte cu aceea din Orient. La America Latină ne este şi frică să ne gândim, este oricum prea departe. India? Se ocupa alţii… Important este să ne rugăm să-şi revină  europenii!

Forţa motrică de dezvoltare a oricărui stat sta în dinamica să internă, sau altfel spus în capacitatea sa de consum, atât din punct de vedere cantitativ cât şi din punct de vedere calitativ. Consumul intern echilibrat, substanţial, bine structurat şi orientat către generare de plusvaloare este o reţetă veche şi verificată. Acesta, asigura în cele mai multe dintre cazuri „permisul” bunurilor către export. Le validează.

Mărim sau nu salariile? Le mărim, aşa, oricum, sau le mărim automat prin reducerea poverii fiscale, în speţă a contribuţiilor la asigurările sociale? Nu…., e prea complicat, să le mărim aşa oricum.

Firmele romanesti migreaza la Sud de Dunare

Încălzim  puţin economia şi poate ne ajută şi inflaţia pe ici pe colo. Bulgarii au o cotă unică de 10 procente, noi de şaisprezece. Bulgarii intenţionează scăderea TVA-ului la 18 procente, noi ne mândrim cu cele 24 % ale noastre. Firmele romaneşti migrează la sud de Dunăre şi nu sunt de condamnat. Procedează cum consideră mai bine pentru a-şi asigura supravieţuirea. În Ruse s-au colectat în 2011 cu 760.000 euro mai mult decât în anul precedent, în mare parte de la firmele romaneşti, conform autorităţilor locale. Şi sucursalele sau filialele productive ale multinaţionalelor procedează la fel. E firesc, supravieţuirea şi profitul sunt raţiunile esenţiale ale unei afaceri.

Nu putem, nu vrem …

Logica contabilă ne domină, ne orbeşte şi nu ne oferă variante. Nu putem vedea mai departe de vârful nasului. Nu putem înţelege că banii ar trebui să vină de fapt din aducerea din zona de negru sau de gri a banilor şi asta ar acoperi în cea mai mare parte efortul financiar! Ca banii injectaţi în economie prin diminuarea sarcinilor fiscale, împreună cu controlul eficient al impozitării ne-ar scoate din amorţeală de moarte care ne cuprinde.

Nu „ne îmbracă” nicio strategie coerentă. Cele pe termen mediu şi lung nu ni se potrivesc defel. ASTĂZI este lucrul care contează şi, pe lângă asta, mulţumirea stăpânului contabil de la FMI sau de aiurea.

Nu putem, nu vrem… mai are importanţă?

AutorAdrian Marius Dobre, expert afaceri Europene, secretar general Fundatia Europeana “Titulescu”

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *