Jens Weidmann, şeful Bundesbank, critică încercările de a ridica un “zid de bani” în jurul ţărilor euro cu probleme

Şeful băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a criticat încercările de a construi un nou fond de urgenţă pentru combaterea crizei din zona euro, afirmând că “la fel precum Turnul Babel, «Zidul de Bani » nu va ajunge niciodată până în Rai”, potrivit Mediafax.

La un eveniment organizat la institutul Chatham House din Londra, Weidmann a afirmat că un fond mai mare pentru susţinerea statelor cu probleme financiare din uniunea monetară nu va rezolva criza datoriilor din Europa şi chiar ar putea chiar s-o agraveze, potrivit cotidianului The Guardian.

“La fel ca Turnul Babel, «Zidul de Bani» nu va ajunge niciodată până în Rai. Dacă vom continua să-l facem tot mai mare, vom întâmpina probleme ceva mai lumeşti”, a spus el.

Poziţia lui Weidmann este în contradicţie cu opiniile altor lideri europeni, precum premierul Italiei, Mario Monti, care afirmă că un fond mai mare reduce chiar probabilitatea ca acesta să fie folosit. Argumentul nu este primit însă prea bine în Germania, ţară care trebuie să asigure cea mai mare contribuţie dintre statele europene.

Liderii europeni discută soluţii de majorare a fondurilor disponibile, de exemplu prin funcţionarea în paralel a EFSF şi a ESM, a căror valoare cumulată ar ajunge la 692 miliarde de euro.

Unii bancheri şi oficiali europeni au cerut chiar creşterea resurselor fondului la 1.000 miliarde de euro.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  123rf.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *