Business 24: Succesul economic polonez versus esecul romanesc

Stabilitatea economica a Poloniei este un exemplu pentru multe tari europene, inclusiv pentru Romania. Ce a gresit statul roman in 2012 si unde ar fi functionat si la noi “reteta poloneza”? se întreabă publicația Business24.

Succesul economiei poloneze a stat atat in modul in care au folosit banii europeni, cat si in gasirea celei mai bune metode de privatizare a companiilor de stat.

Romania mai are de lucrat la ambele capitole. In ceea ce priveste fondurile europene, in 2012, tara noastra nu a reusit sa atraga nici 10 procente, fondurile absorbite fiind de 1.867,06 milioane de euro. Este un nivel foarte scazut, in conditiile in care reprezentantii guvernului estimau o rata de absorbtie de 20 de procente.

In plus, Romania a fost nevoita sa platesca corectii financiare pe patru programe europene din cauza neregulilor gasite in sistemul fondurilor europene.

Pe de alta parte, Polonia a ajuns la un nivel record de absorbtie a fondurilor europene de aproape 80%. Poloniei i-au fost alocate pentru perioada 2007-2013 suma de 68 miliarde de euro.

Analiza integrala disponibila aici.

Sursa: Business24.ro
Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *