Ovidiu Silaghi: Crearea unui lobby pentru investitori nu este permisa in Romania

rom spaFostul ministru al transporturilor si infrastructurii, Ovidiu Silaghi a intervenit  in cadrul forumului economic romano-spaniol organizat la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, pentru a replica unui reprezentant al unei companii importante spaniole ca in Romania nu se permite crearea unui lobby pentru un anume grup de investitori.

Interventia lui Silaghi a venit ca reactie la cererea directorului executiv al unei companii,specializata in constructii si dezvoltare care a manifestat necesitatea de a crea un canal de comunicare intre institutiile nationale si investitori. De asemenea, la discutii a luat parte si Alin Mitrica, secretar de stat in ministerul fondurilor europene care a invitat investitorii spanioli sa se adreseze in mod oficial ministerului pe care il reprezinta si i-a asigurat pe acestia ca vor primi solutii pentru problemele sesizate.

Investitorii spanioli ne cer simplificarea procedurilor administrative

Forumul economic romano-spaniol a avut ca obiectiv principal promovarea relatiilor si parteneriatelor economice intre cele doua tari, dar, in acelasi timp, a dat posibilitatea investitorilor sa-si exprime punctele de vedere fata de contextul national de afaceri.

Sesiunea plenara a fost urmata de trei paneluri sectoriale care au avut ca teme de discutie oportunitatiile de investitii in proiecte de insfrastructura de mediu, in proiecte de infrastructura de transport si de investitii in energie.

Autoritatiile i-au asigurat pe oamenii de afaceri prezenti ca vor promova propuneri legislative pentru simplificarea procedurilor administrative, fapt mentionat de altfel si de investitori ca fiind una dintre cele mai mari piedici pentru realizarea unui proiect in tara noastra.

Manopera calificata si salariile scazute sunt punctul forte al Romaniei

Reprezentantii companiilor spaniole prezente in Romania au vorbit si despre alte dificultati intampinate in activitatea economica desfasurata, cum ar fi birocratia,  schimbarile dese la nivel legislativ, lipsa de confidentialitate sau continua modificare a textelor legislative. Toate aceste aspecte ar duce la o scadere a atractivitatii  tarii noastre pentru investitorii straini.

Un alt argument abordat de catre operatorii economici spanioli a fost cel al criteriilor de eligibilitate. Mai in detaliu, s-a spus ca criteriul bazat doar pe pret nu este deloc atractiv pentru operatorii care vor sa faca afaceri in Romania. Oamenii de afaceri au vorbit si despre avantajul de a avea manopera calificata si relativ ieftina, factor ce ar atrage in continuare companiile straine in tara noastra.

Totodata, spaniolii si-au manifestat increderea ca lucrurile se vor schimba si spera ca rata de absorbtie a Romaniei pentru perioada 2014-2020 sa creasca.

 

Alexandru Padure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.