Cabinetul Victor Ponta. Cine sunt noii miniștri

Premierul desemnat Victor Ponta şi-a anunţat, marţi seara, componenţa noului său Cabinet, cu care va merge în Parlament pentru a obţine votul de învestitură.

LISTA MINIŞTRILOR GUVERNULUI PONTA, potrivit Adevarul, este:

1. Ministerul Agriculturii: Daniel Constantin

Preşedintele PC, Daniel Constantin, propus ministru al Agriculturii, este un tânăr politician în vârstă de 33 de ani, care a fost promovat şi susţinut de Dan Voiculescu şi care are o pregătire profesională în domeniu.

2. Ministerul de Interne: Ioan Rus 

3. Ministru delegat pentru Administraţie: Victor Paul Dobre

Liberalul Victor Paul Dobre, în vârstă de 60 de ani, este la un pas de a ajunge ministru în Cabinetul Ponta, fiind nominalizat pentru portofoliul Administraţiei, după ce, în martie 2006, a fost nominalizat ca ministru pentru relaţia cu Parlamentul, dar preşedintele Băsescu a refuzat numirea.

4. Ministerul Finanţelor şi vicepremier: Florin Georgescu

Noul ministru al Finanţelor şi vicepremier al Guvernului Ponta, Florin Georgescu este și primviceguvernator al BNR

5. Ministerul Justiţiei: Titus Corlăţean

Titus Corlăţean a fost nominalizat la Justiţie, deşi a debutat ca diplomat în MAE concentrându-şi întreaga carieră pe politica externă, ascensiunea sa în acest domeniu, dar şi în viaţa politică, având ca punct de plecare funcţia de consilier personal al primului-ministru Adrian Năstase.

6. Ministerul Afacerilor Externe: Andrei Marga

Andrei Marga, propus pentru portofoliul Externelor, a mai fost în Guvern, dar ca ministru al Educaţiei, în perioada 1997 – 2000.

7. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului: Eduard Hellvig

8. Ministerul Apărării: generalul Corneliu Dobriţoiu

Generalul Corneliu Dobriţoiu, nominalizat la Ministerul Apărării, a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale şi a fost, pentru o scurtă perioadă, în septembrie 2006, locţiitor al ministrului Apărării, după suspendarea din funcţie a lui Teodor Atanasiu.

9. Ministerul Culturii: Mircea Diaconu

Cunoscutul actor Mircea Diaconu a fost numit ministru al Culturii, spre finalul unui mandat de senator PNL care nu a fost lipsit de conflicte, întrucât artistul a intrat de două ori în vizorul ANI, din motive privind funcţia de director al Teatrului Nottara, din care a demisionat anul trecut.

10. Ministerul Muncii: Mariana Câmpeanu

Mariana Câmpeanu a fost nominalizată chiar de ziua sa pentru Ministerul Muncii, după un prim mandat în 2008, de doar două luni, în prag de alegeri parlamentare, priorităţile anunţate de aceasta fiind restituirea CASS reţinută ilegal pensionarilor, dar şi relansarea dialogului social.

11. Ministerul Comunicaţiilor: Dan Nica

Social-democratul Dan Nica a fost desemnat pentru portofoliul Comunicaţiilor, a anunţat, marţi seară, premierul desemnat, Victor Ponta. El a mai deţinut, în perioada 2000-2004, funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în Guvernul condus de Adrian Năstase.

12. Ministerul Transporturilor: Ovidiu Silaghi

Liberalul Ovidiu Ioan Silaghi, propus ministru al Transporturilor, a fost ministru al IMM-urilor în Cabinetul Tăriceanu, deputat, europarlamentar, preşedinte al Camerei de Comerţ Satu Mare, el fiind membru PNL din 1990.

13. Ministerul Educaţiei: Corina Dumitrescu

Corina Dumitrescu, propusă pentru portofoliul Educaţiei, este soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu şi rector al Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, fiind acuzată de incompatibilitate după a fost aleasă membru CSM din partea societăţii civile.

14. Ministerul Sănătăţii: Vasile Cepoi

Medicul ieşean Vasile Cepoi a fost nominalizat pentru Ministerul Sănătăţii în Cabinetul Ponta, la patru luni după numirea sa ca secretar de stat al aceluiaşi minister, dar în Guvernul Boc.

15. Ministerul Economiei: Daniel Chiţoiu

16. Ministru delegat pentru Mediul de afaceri: Lucian Isar

Lucian Isar a fost nominalizat ministru delegat pentru mediul de afaceri din cadrul Ministerului Economiei, a anunţat premierul desemnat Victor Ponta. Lucian Isar este un economist în vârstă de 35 de ani, absolvent de master în matematici la Oxford şi doctor în economie. El a fost vicepreşedinte la Citi Bank şi Bancpost.

17. Ministerul Afacerilor Externe: Leonard Orban

Leonard Orban este tehnocratul independent, comsiarul european şi, pentru moment, ministru interimar al Afacerilor Europene. El se află pe lista premierilor care îşi vor păstra portofoliul şi în cabinetul Ponta, deşi nu este afiliat politic.

18. Ministerul Mediului: Rovana Plumb

Preşedintele organizaţiei de Femei a PSD, Rovana Plumb, propusă pentru funcţia de Ministru al Mediului în Cabinetul Ponta, este în prezent europarlamentar şi a fost, în guvernarea 2001-2004 preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

19. Ministru delegat pentru Dialog Social: Liviu Pop

Liviu Marian Pop, profesor şi lider al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a fost nominalizat pentru funcţia de ministru delegat pentru Dialog social.

20. Ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale: Victor Alistar

21. Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul: Mircea Duşa

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  blogponta.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *